Vláda žene lidi do ulic i diverzní akce pro Ukrajinu. Podívejte se na rozhovory z demonstrace

Proukrajinský petiční stánek musí chránit těžkooděnci. Účastníci protestu opouštějí místo konání (16. 9. 2023).

Demonstrace se přesunula na Letnou

Redaktoři CNN Prima NEWS hovořili na protivládní demonstraci, kterou svolal Jindřich Rajchl (PRO), nejen s účastníky akce, ale také s těmi, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s tím, co zaznívalo na podiu. Protestující volali po lepší zahraniční politice. Jelikož si organizátoři pronajali celé Václavské náměstí, museli podporovatelé Ukrajiny provést diverzní akci, aby mohli na místě rozložit petiční stánek. Akce se účastnili i Rusové žijící v Praze, kteří se neztotožňují s kroky prezidenta Vladimira Putina a varují před jeho vlivem. Mezi nimi a protestujícími došlo k potyčce, kterou řešila policie.

Podle dobrovolníka u petičního stánku strany PRO žádají podepisující po vládě především snížení cen energií či zlepšení zahraniční politiky. „Ohledně konfliktu na Ukrajině mají vzniknout mírová jednání. Zlepšit by se měla také politika migrace. Jsme rovněž proti omezování svobody projevu, a to hlavně na sociálních sítích,“ uvedl účastník. Dodal rovněž, že podobné akce mají smysl, jelikož pomohou oslovit větší množství lidí. „Podle toho, jak se chová současná vláda, jsem přesvědčen, že tím vyžene lidi do ulic,“ uzavřel.

Protestu se účastnili Rusové, kteří chtěli účastníky upozornit na nebezpečí, které představuje prezident Vladimir Putin a podle nichž demonstranti v převážné většině sympatizují s ruským státem. „Chceme upozornit na to, že Putin není spojenec Česka, nýbrž někdo, kdo ve své zemi vytvořil teroristický režim. Něco takového přece lidé tady nechtějí,“ sdělil Rus redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Aliance je na případný úder Moskvy připravena. Rusko chceme izolovat, říká diplomat Konecký

Připomněl také perzekuci opozice. V rodné zemi bylo proti jeho osobě v souvislosti s jeho názory podáno trestní oznámení, čímž byl donucen k emigraci. Podle něj je pochopitelné, že je Česko v tísnivé ekonomické situaci, ovšem spolupráce s tamním režimem není vhodným řešením.

Z dalších ruských občanů žijících v Česku dorazila žena s transparentem „Oběť se musí bránit“. „Jelikož známe tamní podmínky, máme lepší informace. Někteří ten nápis četli, že je Rusko tou obětí, což jsem samozřejmě odmítla. Když někdo zaútočí, je nutné se bránit,“ zdůraznila. Názor některých protestujících, že byl Rusům žijícím u nás „vymyt mozek fašistickou vládou“, žena zcela odmítá.

Na místě se vyskytovali i podporovatelé Ukrajiny. Ti nejdříve avizovali, že se budou nacházet na Staroměstském náměstí, ovšem nakonec jejich petiční stánek vyrostl v těsné blízkosti hlavního podia. „Staroměstské náměstí byla trochu diverzní akce, která byla plánovaná dopředu. Naším oponentům jsme dali drobnou indicii, aby se mohli soustředit na své věci, a my jsme si mezitím připravili toto místo,“ vysvětlil jeden z podporovatelů Martin Holub. Organizátoři demonstrace si prý pronajali celý prostor náměstí, a proto byli ukrajinští podporovatelé donuceni najít alternativní prostor.

Názorové střety se neobešly bez konfliktů. Na Rusy s transparenty zaútočili i někteří demonstranti s tím, že se jedná o ukrajinské občany, kteří přišli pouze provokovat. Rozmíšku na místě řešili policisté.

Protest proti kabinetu Petra Fialy (ODS) uspořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost). Na demonstraci na Václavském náměstí vystoupili kromě předsedy PRO Jindřicha Rajchla i odborový předák Bohumír Dufek či senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Podle policie se akce účastnily větší jednotky tisíců lidí. Většina z protestujících přešla v pochodu přes pražskou magistrálu na Letnou, kde akce pokračovala. Demonstranti jsou nespokojeni s aktuální politikou a volají po změně a po levnějších energiích či po obratu v zahraniční politice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Redakce CNN Prima NEWS hovořila i s dalšími lidmi na sobotní demonstraci. Podívejte se v přiloženém videu:

Tagy:
demonstrace energie protest Ukrajina Národní muzeum Václavské náměstí vláda Jana Zwyrtek Hamplová Jindřich Rajchl ruská invaze na Ukrajinu