Vláda odsouhlasila zmrazení plateb za státní pojištěnce. Slibuje miliardové úspory

Vláda

Tisková konference po jednání vlády

Vláda ve středu schválila návrh zákona o zmrazení plateb za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění. Rozpočty pojišťoven, takzvané zdravotně pojistné plány, počítaly s navýšením o 200 korun, jak to schválila minulá vláda ANO a ČSSD. Kabinet Petra Fialy (ODS) ale rozhodl, že platby zmrazí na loňské úrovni. Ve státním rozpočtu by to mělo znamenat úspory ve výši 14 miliard korun.

Pojistné stát platí například za nezaměstnané, děti nebo seniory. Minulá vláda loni rozhodla o tom, že navýší tyto platby o 200 korun za každého pojištěnce. Ze státní kasy tak aktuálně odchází 1 967 Kč měsíčně za osobu. Od července chce kabinet tuto částku snížit na 1 567 Kč, aby v průměru za celý letošní rok odešly z rozpočtu stejné prostředky jako loni.

Vláda už tento krok avizovala při schvalování návrhu rozpočtu, k zmrazení plateb je ale potřeba změnit zákon. Návrh teď projde standardním schvalováním, tedy Sněmovnou a Senátem.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu na tiskové konferenci uklidňoval, že krok nebude mít vliv na kvalitu péče. „Snižují se úhrady za státní pojištěnce, ale nedojde k omezení zdravotní péče. Nesebrali jsme 14 miliard zdravotníkům, ale zdravotním pojišťovnám, se kterými jsme to konzultovali. Zdravotníkům naopak narostly mzdy o šest procent,“ vysvětlil ministr.

Ministerstvo financí, které návrh připravilo, očekává, že tím ve státní kase uspoří 14 miliard korun. „O stejnou částku se sníží příjmy systému veřejného zdravotního pojištění, což by bez dalšího znamenalo úplné vyčerpání základního fondu zdravotního pojištění v letošním roce. Lze nicméně předpokládat, že pozitivněji se bude vyvíjet situace na příjmové stránce od ekonomicky aktivních plátců pojistného, kdy s ohledem na inflaci budou příjmy o cca pět až sedm miliard Kč vyšší,“ uvedl resort v důvodové zprávě.

Reálná hodnota bude známa až v průběhu roku. Podle ministerstva je potřeba počítat také s tím, že inflace zároveň zvýší náklady poskytovatelů zdravotních služeb, což bude vyvíjet tlak na navyšování úhrad v dohodovacím řízení o úhradách zdravotních služeb na příští rok.

Pojišťovny měly více peněz, než se předpokládalo

Zdravotně pojistné plány, což jsou vlastně rozpočty zdravotních pojišťoven, počítaly pro letošní rok s deficitem 9,5 miliardy korun. Příjmy měly vzrůst o 6,3 % na 431,2 miliardy korun a výdaje o 4,6 % na 440,7 miliardy korun.

Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že loňské rozhodnutí o navýšení plateb za státní pojištěnce vycházelo z pesimistické predikce, podle které měly loni zdravotní pojišťovny hospodařit se schodkem přes 50 miliard korun. Očekávalo se, že vyčerpají zůstatky na svých účtech a na začátku letošního roku na nich bude jen asi deset miliard korun.

Predikce se ale podle ministerstva nenaplnila a systém veřejného zdravotnictví loni hospodařil s deficitem zhruba 13 miliard korun. Zdravotní pojišťovny podle ministerstva měly ke konci loňského roku celkové zůstatky na svých bankovních účtech asi 51,8 miliardy korun. Z toho bylo asi 23,6 miliardy korun na takzvaném základním fondu zdravotního pojištění, z kterého se hradí zdravotní péče.

Tagy: