Vládní restrikce se mění ze dne na den. Nevíme, s čím počítat, upozorňuje hoteliér

Martin Dell

INTERVIEW 16.12.2020

V pátek 18. listopadu se opět uzavřou hotely a penziony. Pro generálního ředitele Four Seasons Hotel Prague Martina Della představuje největší komplikaci fakt, že není jasné, kdy hotely zase budou moci fungovat. Připomněl, že ve Francii uzavřeli podniky do 20. ledna, vláda s nimi ale komunikuje a na začátku ledna se opět sejde a informuje je, jaké další kroky chystá. To v Česku není, což je zásadní problém, řekl Martin Dell v pořadu CNN Prima NEWS Interview.

„Opětovné zavření pro nás představuje velký problém, protože jsme za 14 dní, které jsme fungovali, rozjeli velké marketingové kampaně v Evropě i na lokálním trhu a zaznamenali velkou poptávku. Těšili jsme se, že konečně překročíme 20procentní obsazenost, kterou jsme letos měli,“ vysvětlil Martin Dell.

Podotkl také, že se kvůli špatné finanční situaci musel hotel letos rozloučit s některými zaměstnanci. „Snížili jsme stavy, protože víme, že pokud vše půjde podle plánu, skončíme na 50 procentech tržeb loňského roku. Bude nám trvat více než čtyři roky, než se dostaneme na obsazenost jako před pandemií,“ uvedl ředitel pražského hotelu.

Nevíme, na jak dlouho máme rušit rezervace

Problematické jsou pro něj i vládní restrikce, které se mění ze dne na den. „Jeden týden můžeme akceptovat rezervace, druhý už ne. To samé platí i pro naši restauraci. Nejhorší ale je, že nevíme konečné datum. Zda máme rušit rezervace jen na týden, nebo až do konce roku,“ upřesnil Dell. „A když ani turisté  nevědí, kdy k nám mohou přijet, může se stát, že otevřeme, ale bez zákazníků,“ dodal.

Po posledním lockdownu zájem ze strany turistů byl, avšak ne velký. „Zaznamenali jsme ale zvýšenou poptávku, zejména z lokálního trhu, na vánoční svátky a Silvestra,“ uvedl Dell.

Francouzská vláda podnikatele na uzavření připravila

Hotelovou síť Four Seasons tvoří celkem 116 hotelů ve 33 zemích světa. „Městské hotely jsou na tom mnohem hůře než resorty, protože pokud turisté mohou cestovat, jedou k moři či na hory. A v porovnání s ostatními městy je na tom Praha nejhůř,“ řekl Dell. Důvodem je fakt, že je Praha závislá na zahraničních turistech.

Mimo jiné zmínil situaci ve Francii, která je na tom ohledně komunikace ze strany státu mnohem lépe než Česko: „Restaurace i hotely sice zavřeli na šest týdnů do 20. ledna. Vláda ale s nimi komunikuje a připravila je na to. Na začátku ledna se pak sejde a řekne jim, jaké další kroky chystá. To v Česku není, což je zásadní problém. Nevědět je horší než vědět.“

Tagy: