Vlak Green Dealu zpátky nepojede, řekla Charanzová. Zahradil si rýpl do „zeleného“ cara

Europoslankyně Dita Charanzová (zvolena za ANO) a europoslanec Jan Zahradil (ODS)

Charanzová a Zahradil se neshodli ohledně Green Dealu

Zelená dohoda pro Evropu je rozjetý vlak, který zpátky nepojede, pronesla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS europoslankyně Dita Charanzová (zvolena za ANO). Připomněla však, že projekt vznikal v „dobrých časech“, takže je nutná revize. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se v souvislosti s tím opřel do místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, který se prý pasoval do role „zeleného cara“.

Předvolební kampaň do eurovoleb se podle Charanzové vedla především ve sloganech. „Bylo by fér, aby strany, které tvrdí, že zruší to nebo ono, také připomněly, že v Evropském parlamentu je mezi 720 poslanci 21 českých zástupců,“ zhodnotila europoslankyně s tím, že vše je o „tvrdém vyjednávání“.

K TÉMATU: Fiala se do české politiky nehodí, má být komisař a krmit holuby, řekl Havlíček. Jurečka se ohradil

„Green Deal je rozjetý vlak. Tvrdit, že zastaví a pojede zpátky, je nesmysl,“ zdůraznila zákonodárkyně. „Mnoho zástupců firem mi volá s tím, že se na zelenou transformaci již připravují, a ptají se, zda dokument skutečně vstoupí v platnost a zda mají investovat velké částky,“ uvedla.

Připomněla rovněž, že Zelená dohoda vznikala „v dobrých časech, kdy hospodářství nezasáhla epidemie covidu ani konflikt na Ukrajině“. „Musíme k tomu přistupovat více pragmaticky a realisticky. Soubor nařízení se sice musí přehodnotit, ale vlak je už v pohybu,“ zdůraznila.

Podle Zahradila se diskuze o Green Dealu smrskla na diskuzi o elektromobilitě. „Pro zavádění této technologie nemáme na evropské půdě dostatečné technologické zázemí. Celá myšlenka elektromobility byla u nás založena na zbožných přáních,“ pronesl v pořadu Partie.

V otázce Zelené dohody věří, že nové složení europarlamentu „hodí zpátečku“. „Měli jsme smůlu, že místopředsedou Evropské komise byl nizozemský politik Timmermans, který se pasoval do role zeleného cara, a když zjistil, že jeho ambiciózní plány není možné splnit, raději utekl zpět do své domácí politiky,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO se z Green Dealu nevylže, míní Skopeček. Věcnost v politice není sexy, stěžoval si Nacher

Tagy: