Vlašské ořechy v obchodech stojí až několik set korun za kilo. Kde je můžete natrhat zadarmo?

Vlašské ořechy v obchodech stojí až několik set korun za kilo. Kde si je můžete zadarmo natrhat?

Ořechy zadarmo

Fanoušci zdravého stravování dobře vědí, jak důležitou roli v něm hrají ořechy. Ovšem u nás asi nejběžnější vlašské ořechy teď v obchodech stojí i několik set za kilo. Proč ale utrácet, když je můžete mít zadarmo? Existuje mapa s místy, kde můžete plody včetně ořechů trhat bez obav.

Všechna místa v Česku, kde si můžete vlašské ořechy natrhat zdarma, najdete ve speciální mapě. I vy sami do ní můžete přidat strom ve svém okolí, jehož úroda může někomu udělat radost.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenina zdražuje, pěstitelé přesto část úrody likvidují. Mohou za to řetězce, zlobí se

„Najdete tam všechny ovocné druhy, které přidávají naši mapeři. Jsou zde popsané i navrhované trasy, podle nichž si můžete udělat procházku,“ sdělila CNN Prima NEWS členka platformy Na-ovoce.cz Lenka Linhartová.

Výhoda této aplikace spočívá také v tom, že za sběr plodů vám nehrozí pokuta, která někdy totiž může dosáhnout až výše tisíc korun. Každý strom má totiž svého vlastníka, jenž si pravidla stanovuje podle svého.

Místa, kde si můžete nasbírat ořechy zdarma, najdete i v Praze, a je jich hned několik desítek. Úroda se ale liší strom od stromu. Vlašáky totiž v posledních letech ve střední Evropě decimuje nový škůdce, vrtule ořechová. Projevuje se černou slupkou, plody mohou být zakrslé nebo žádné.

Když se vám ale poštěstí a najdete zdravé ořechy, můžete je po několikatýdenním sušení použít k masu, ovoci či sýrům. Upéct z nich ale můžete i nějakou lahodnou buchtu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za sběr ovoce u silnice hrozí vysoké pokuty. Podívejte se, kde můžete plody trhat bez obav

Tagy:
mapa Česko ořechy silnice alej sklízení užitkové rostliny