Zelenina zdražuje, pěstitelé přesto část úrody likvidují. Mohou za to řetězce, zlobí se

Stovky tisíc tun zeleniny přichází vniveč kvůli tomu, že nevyhovuje podmínkám ze strany obchodních řetězců.

Plýtvání kvůli tvaru zeleniny

Zelenina je aktuálně v obchodech až o třetinu dražší než loni. Stovky tisíc tun jí přitom zůstávají na polích, kde ji pěstitelé zaorávají do půdy. Obchodní řetězce si totiž i v době všeobecné drahoty kladou tvrdé podmínky a chtějí jen to nejlepší, a to včetně tvaru, velikosti nebo barvy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na ně apeluje, aby nestandardní zeleninu vykupovaly.

Tento problém řeší například na poli na Nymbursku. Polovina kedlubnů se ze země již sklidila. Zbytek zůstal tady, protože by neprošel přes přísné podmínky supermarketů. „Některé kedlubny jsou, co se týče konzumní kvality bez problémů, ale jen listy neodpovídají normě. Více než 90 procent, co tady zůstalo, se rozřeže a zaorá,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ředitel zelinářské firmy Václav Mikula.

ČTĚTE TAKÉ: Drahé potraviny? Zemědělci zlevnili, na řadě jsou supermarkety, zdůrazňují ekonomové

Celkově společnost ročně zlikviduje až tři miliony kusů této zeleniny. Zástupci obchodu tvrdí, že plodinu nesmějí prodávat bez nezávadné natě. „V opačném případě by ji inspekce vyřadila z prodeje. Pokud by se objevila na pultech, mohla by udělit i pokutu,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zástupci supermarketů navrhují, aby zelináři v takových případech uspořádali samosběr. Pěstitelé ale s takovým řešením nesouhlasí. „Nedokážu si představit takovou organizaci. V takovém případě by lidé chodili po poli a mohli by napáchat ještě větší škody,“ vidí v návrhu problém Mikula. „Chtěl bych vyzvat řetězce, aby zvážily, že budou část nevyhovující produkce přesto vykupovat,“ sdělil ministr Výborný.

A problém zdaleka nekončí u závadných listů kedlubnů. Stejné komplikace se týkají i dýní, u nichž může o závadnosti rozhodnout především hmotnost, jak sdělil ředitel zelinářské firmy. Řada supermarketů se už v minulosti snažila křivou nebo malou zeleninou nabízet. Avšak nabídka se prý nestřetla s dostatečnou poptávkou a lidé neměli o nestandardní potraviny zájem.

Snížení DPH se v lednu projeví na cenách potravin. Podle Fialy to slíbily obchodní řetězce. Více se dozvíte v reportáži:

Tagy: