Vojáci se rozestavěli a zahájili na nás palbu, popsal štáb CNN Prima NEWS z Ukrajiny

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová stojí vedle zničené charkovské školy - 28.2.2022

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger se na Ukrajině stali terčem ostřelování

Po štábu CNN Prima NEWS v pátek stříleli vojáci. Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger se do velmi nebezpečné situace dostali při cestě autem. Za útokem s největší pravděpodobností stojí Rusové. Své hrůzné zážitky popsali v televizním vysílání.

Stomatová a Schürger v pátek vyrazili do zničené ukrajinské Jakovlivky. Ve vesnici si chtěli potvrdit informace o leteckém úderu, který zde proběhl. Natáčení proběhlo v pořádku. „K incidentu došlo až ve chvíli, kdy jsme se vraceli zpět do Sokolove. Na polní cestě byla křižovatka. Zabočili jsme doprava a najednou jsme si všimli, že asi 100 metrů od nás u lesa stojí vojenský vůz a před ním vojáci. Honza okamžitě zastavil a pustil blikačky, protože jsme si všimli, že se začínají stavět do útočných pozic. V tu chvíli se ozvaly rány,“ popsala nebezpečnou situaci Stomatová.

„Nebyly to varovné výstřely, mířili přímo na nás. Střílelo se z kalašnikova. Začali jsme se okamžitě krýt a Honza začal couvat. Podařilo se mu naštěstí dostat zpátky na polní cestu do vesnice Jakovlivka. Rány ale pokračovaly,“ vysvětlila Stomatová.

Nezacouvej do škarpy

Schürger prozradil, co se mu během hrůzného zážitku honilo v hlavě. „V tu chvíli člověk myslí jen na to, že se chce dostat do bezpečí. Domníval jsem se, že to je nějaká kontrola a potřebuje vidět akreditace. Jediné, na co jsem myslel, bylo: Kristepane, hlavně nezacouvej do sněhu, do škarpy, jinak zapadneš a je konec. Podařilo se nám otočit zpátky. V tu chvíli jsme se trošku odkryli. Palba pokračovala. Darja pak natáčela, ale samozřejmě tak, aby se kryla a chránila,“ řekl Schürger.

Po štábu CNN Prima NEWS pravděpodobně stříleli Rusové. „Všimli jsme si maskování vojenského náklaďáku. Byla to taková šedivo-béžovo-zelená barva, kterou jsme tu doteď na ukrajinských vozech neviděli. Kontaktovali jsme i bezpečnostní složky Charkovské oblasti, které nám potvrdily, že je možné, že šlo o diverzní jednotky Rusů, které se tam schovávaly. Potvrzené to nemáme, ale je to možné,“ pokračovala Stomatová.

„Byli jsme nervózní hlavně z toho, že jsme nevěděli, kde kdo je a co se kolem nás děje. Naopak místní, kteří pracovali na troskách, vypadali dost klidně. Cesta pak byla velmi nervózní,“ sdělila Stomatová.

Reportérka se situaci stále snaží vstřebat. „Rodičům jsem zavolala až ve chvíli, kdy jsme byli v Poltavě a v bezpečí. Reakce byla pochopitelná – rodiče říkali, ať se otočíme a jedeme domů. Jsme ale v pořádku. Musíme to zpracovat a poučit se z toho,“ dodala Stomatová.

Tagy:
reportérka válka armáda vojáci invaze auto Sokolov Ukrajina CNN Prima NEWS Darja Stomatová Rusko kameraman Ján Schürger odstřelování