Při bombardování Jakovlivky zahynulo pět lidí. Všechno je tu zničené, říká reportérka

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová navštívila ukrajinskou vesnici Jakovlivka.

V noci letadla útočila na vesnici Jakovlevka

Noční bombardování prakticky srovnalo se zemí ukrajinskou vesnici Jakovlivka. Podle předběžných informací, které na místě získala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, v důsledku ruského náletu zahynulo pět lidí. Jedna žena je stále nezvěstná.

Vesnice nacházející se u moldavských hranic nedaleko Oděsy se stala terčem náletu ruských vojsk v noci ze středy na čtvrtek. Stomatová společně s kameramanem Jánem Schürgerem navštívila Jakovlivku ve čtvrtek večer a znovu se do ní vrátila v pátek dopoledne.

„Do vesnice se vrátili i někteří její obyvatelé. Ti v současnosti pracují na odklizení následků bombardování,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS.

Od místních obyvatel získala nové informace. „K leteckému úderu došlo v 11 hodin večer. Bombardér měl letět ze severovýchodu a shodit dvě bomby. Poté letět na Merefu, otočit se a shodit další dvě,“ uvedla Stomatová. Podle nich bomby vážily přibližně 50 kilogramů.

„Téměř každý dům má sklep, kam se dá schovat. Problém je, že v Jakovlivce nikdo nemohl tušit, že nějaký nálet bude, i když fronta je nějakých 50 kilometrů odtud. Lidé nemohli být připraveni,“ sdělila Stomatová.

Katastrofa horší než Černobyl

Důvodem k bombardování mohla být podle místních obyvatel škola i školka, kde se měly nacházet stovky ukrajinských vojáků. V době náletu tam ale vojáci už nebyli. „Nemáme to potvrzené, ale měli zde působit diverzanti, kteří sdělili, že se v tomto místě nachází ukrajinská armáda. Jenže ve chvíli, kdy k útoku došlo, tu už žádní vojáci nebyli,“ vysvětlila Stomatová.

„Městečkem neustále projížděla vojenská technika. Zřejmě někdo dal signál, že se tu vojáci nachází. Je tu všechno zničené. Žije zde zhruba 600 lidí. Zatím máme informace, že minimálně pět lidí zahynulo. Jednu ženu se zatím stále nepodařilo najít,“ popsala.

Obavy mají místní obyvatelé i kvůli ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží. „Všichni jsou na telefonech a situaci sledují. Poškození elektrárny by bylo i pro všechny tady katastrofou. Možná horší než Černobyl,“ uzavřela reportérka.

Tagy: