Severokorejští vojáci překročili demarkační linii. Zastavily je až varovné výstřely

Demarkační linie

Vojáci KLDR překročili hranice Jižní Koreje

Desítky severokorejských vojáků překročily demarkační linii na hranici s Jižní Koreou. Píše to agentura AFP s odkazem na prohlášení jihokorejské armády. Jihokorejští vojáci reagovali na překročení demarkační linie varovnými výstřely. Podle velení jihokorejské armády některé severokorejské vojáky v jiném incidentu zranil či zabil výbuch min v demilitarizovaném pásmu.

Velení jihokorejské armády podle agentury Jonhap tvrdí, že demarkační linii překročilo 20 až 30 severokorejských vojáků. Po varovných výstřelech z jihokorejské strany se ovšem stáhli zpět na území KLDR a jihokorejská armáda nezaznamenala žádnou další podezřelou aktivitu, píše agentura AP. Vojáci ze Severní Koreje palbu neopětovali a velení jihokorejské armády se nedomnívá, že by vojáci narušili hranici úmyslně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden na akci s celebritami opět „zamrzl“. Situaci zachraňoval Obama, ukazuje video

Od začátku měsíce se jedná o již druhé narušení hranice ze strany vojáků  severokorejské diktatury. „Naše armáda pozorně sleduje severokorejské vojenské aktivity v příhraniční oblasti a zároveň se chrání před náhodnými situacemi,“ uvedl generální štáb jihokorejské armády v prohlášení. Podle Soulu Severní Korea zvyšuje stavební činnost v pohraničních oblastech na frontě, instaluje například protitankové překážky, zpevňuje silnice a pokládá miny. Cílem severokorejských aktivit v oblasti hranic je pravděpodobně ztížit severokorejským civilistům nebo vojákům útěk na jih, vedení v Pchjongjangu se tak snaží posílit kontrolu nad svým obyvatelstvem, uvedl štáb jihokorejské armády.

Při dalším úterním incidentu v demarkační zóně zaznamenala severokorejská armáda několik ztrát kvůli výbuchu min, uvedla podle agentury AFP jihokorejská armáda.

Hraniční pásmo mezi KLDR a Jižní Koreou tvoří čtyři kilometry široké demilitarizované pásmo, které dělí na dvě stejně široké části demarkační linie. Oba státy jsou oficiálně stále ve válečném stavu, jelikož válku v letech 1950 až 1953 ukončilo jen příměří.

Do KLDR má v úterý přicestovat ruský prezident Vladimir Putin. Návštěvu jihokorejské úřady bedlivě sledují kvůli obavám z rostoucí vojenské spolupráce mezi Ruskem a KLDR. Panují obavy, že by Moskva mohla Severní Koreji pomoci s jaderným programem či vývojem balistických raket výměnou za dodávky munice a střel pro ruskou armádu, která bojuje na Ukrajině.

V článku, který Putin poskytl severokorejskému tisku, ruský prezident tvrdí, že chce posílit vztahy s KLDR. Vyzval například k vytvoření obchodních a platebních systémů, které by dokázaly obejít západní sankce. Ty Putin popisuje jako „nelegální a jednostranné restrikce“. Severní Koreji také poděkoval za podporu ruské válce na Ukrajině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, řekl Baar. Změna hranic silou by vedla ke světovému konfliktu

Tagy: