Vojtěch: Musíme zpřísnit, hospitalizovaných přibývá. Do konfliktu s Plagou ale jít nechci

Adam Vojtěch

Pandemie zrychluje. Jak na to reaguje Adam Vojtěch?

Vláda se zatím neshodla na protikoronavirových opatřeních ve školství, a je tak otázkou, k čemu se odborníci přikloní. Jak ale uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, se šéfem resortu školství Robertem Plagou by šel do konfliktu nerad . Chápe také, že roušky nebo testování ve školách by nemusely být komfortní. Nerad by ale opakoval černý scénář, dodal v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS.

O opatřeních týkajících se školáků by měla vláda jednat v pondělí. Ve hře je i nošení roušek dětmi staršími 12 let. „Budeme o tom debatovat, nechci jít do konfliktu s panem ministrem Plagou, je to návrh ze strany hygieny. Chápu školství, že opatření mohou být diskomfortní,“ uvedl v Hlavních zprávách ministr zdravotnictví.

Dodal také, že bude s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) hledat řešení. „Mrzí mě, že k těmto opatřením musíme přistoupit, ale situace se vyvíjí špatně. Máme výrazné nárůsty ve všech indikátorech – zvyšuje se počet nemocných, hospitalizovaných i pacientů v těžkém stavu – a to nás varuje před následujícími týdny,“ odůvodnil potřebu zpřísnění opatření.

Varoval také před zahlcením nemocnic. „Byla by to pro všechny katastrofa, je důležité nárůsty zabrzdit a lidi motivovat k očkování, protože to je jediné řešení situace,“ vysvětlil. Motivací k vakcinaci může být kratší lhůta platnosti testů i jejich úhrada.

„Dodržování opatření bude kontrolovat hygienická stanice a policie. Je jasné, že nejsme schopni zkontrolovat všechny, je to na odpovědnosti každého. Nevím, zda někdo chce opakovat černý scénář,“ podotkl Vojtěch.

Podle něj si každý musí uvědomit, že situace je vážná. „Očkování sice zcela nechrání před virem, ale chrání před smrtí a tím, že dotyčný skončí v nemocnici. Většina hospitalizovaných je neočkovaná,“ dodal.

Tagy: