Do konce roku zemřou na covid dva tisíce lidí, varuje Hořejší. Hostomský by rozvolňoval

Hostomský a Hořejší o aktuální situaci

Šíření covidu v Česku neustále zrychluje. V úterý přibylo 3 246 případů, podle imunologa Václava Hořejšího a biochemika Zdeňka Hostomského je ale potřeba sledovat zejména počty hospitalizovaných a zemřelých. Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že nakažlivější variantě delta se stejně neubráníme. Hořejší očekává, že do konce roku zemřou na covid ještě dva tisíce lidí.

I statistiky hospitalizovaných a úmrtí se v souvislosti s covidem horší. Od minulého úterý jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620, stovka z nich má těžký průběh. Prudce roste i počet úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo s covidem 51 osob, zatímco třeba za celé září to bylo 44.

„Není to skokový nárůst, jde o exponenciální průběh. Jsem překvapený, ještě před třemi týdny jsem si nemyslel, že to takhle půjde. Nějak jsme to podcenili, musíme se soustředit hlavně na vážné případy a úmrtí. Ale je pravda, že počet závažných případů je úměrný k celkovému počtu případů,“ zhodnotil aktuální situaci imunolog Hořejší.

Očekává, že do konce roku zemře na covid ještě dva tisíce lidí. „Možná je to konzervativní odhad. Otázka je, zda je to pro nás přijatelné, nebo se máme bránit opatřeními. Hlavní zbraní je očkování a přimlouvám se, aby vedení země našlo způsob, jak k němu lidi přinutit. Stejně jako v Itálii nebo USA nařídit povinné očkování tam, kde by to přineslo největší efekt,“ míní.

Hostomský by opatření naopak rozvolnil

Také Hostomský zdůraznil, že není správné koukat jen na počet nakažených. „Musíme se zaměřit na počet hospitalizovaných a úmrtí. Hodně nakažených souvisí s deltou. Musíme najít způsob, jak přimět lidi nechat se očkovat. Média by měla říkat, kolik je těžce nemocných a kolik z nich je očkovaných. Na Slovensku je v nemocnicích tisíc lidí, ale jen pětina z nich je očkovaných,“ řekl Hostomský.

Vláda ve středu mimořádně projedná návrhy ministerstva zdravotnictví, jak omezit šíření nemoci. Ministerstvo mimo jiné navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat bezinfekčnost, nebo povinné nošení respirátorů v zaměstnání. Hostomský by se ale vydal opačnou cestou – zrušit všechny restrikce.

„Kdybych měl pravomoc, rozvolnil bych úplně jako ve Velké Británii nebo Norsku. Delta je účinný virus, který nás nakazí. Cestou k normálnímu životu je kombinace očkování rizikových skupin, otevření společnosti a musíme se naučit s virem žít. Chcete se viru vyhnout? Nasaďte si respirátor,“ vzkázal lidem.

Nechme se očkovat, vše bude snazší

Za nejelegantnější způsob, jak se před virem chránit, označil Hostomský očkování. „Projít si lehkou formou a člověk je na několik let pojištěn i proti jiným variantám. Virus je jiný než loni, deltě se vlastně neubráníme a snahy omezovat přenos viru jsou odsouzeny na neúspěch. Země jako Austrálie nebo Nový Zéland, kde se zavíraly hranice a byl tam striktní lockdown, změnily vládní politiku. Teď říkají, že se musí naučit s virem žit. Nechme se očkovat, vše bude snazší,“ zdůraznil.

Ve hře je také zrušení testů hrazených z veřejného pojištění. Změna by měla nastat od začátku prosince. „Může to sloužit jako donucovací prostředek, že lidé budou mít po starostech a nebudou chodit na testování. Na druhou stranu se sníží intenzita testování, a neodhalí se případná ohniska. Měl bych problém, kdybych měl rozhodovat,“ přiznal své dilema Hořejší.

Tagy: