Vojtěchovi jsem fandil. Roušky jsou ale alibismus a trestání dětí, kritizuje Hostomský

Zdeněk Hostomský

Některé kroky vlády, jako například zpoplatnění testů, biochemik Zdeněk Hostomský kvituje. Jak uvedl v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS, zpřísnění opatření však ministerstvo zdravotnictví přestřelilo. Roušky jsou podle něj jen alibistická praktika, která trestá děti.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu mimo jiné schválilo obnovení povinnosti nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorech. „Vláda přestřelila, panu Vojtěchovi jsem velice fandil, třeba v tom, jaký kladl důraz na vakcinaci, ale znovuzavádění roušek je alibismus,“ pustil se do vlády Hostomský.

V boji s koronavirem připodobnil vakcínu ke kanonádě a roušky k pistolkám. „Jde o amatérismus, není to založeno na vědě. Nutit děti nosit roušky a myslet si, že to zachráníme... Delta se šíří rychle, nemůžeme používat praktiky z loňského roku,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj povinnost nošení roušek nebo respirátorů představuje trestání dětí.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je však situace kritická. „Byla by to pro všechny katastrofa, je důležité nárůsty zabrzdit a lidi motivovat k očkování, protože to je jediné řešení situace,“ vysvětlil. Motivací k vakcinaci může být kratší lhůta platnosti testů i jejich úhrada.

Hostomský se zpoplatněním testů souhlasí. Nevidí totiž důvod, aby se na úkor nenaočkovaných platily z peněz daňových poplatníků. „Jsem velký zastánce vakcinace, máme na to data.  Očkování funguje, sice zcela neochrání před infekcí, ale před smrtí a těžkým průběhem ano. Kdokoli se cítí ohrožen, měl by se nechat očkovat,“ dodal Hostomský.

Kvůli rapidně se zhoršující epidemické situaci v Česku vláda přikročila ke zpřísnění koronavirových opatření. Nově bude muset personál restaurací a dalších podniků kontrolovat certifikáty svých hostů. Dále skončí pojišťovnou hrazené testování na COVID-19 pro dospělé, zkrátí se platnost provedených testů a v neposlední řadě se obnoví povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorech. Přehled nově schválených vládních restrikcí nejdete zde.

Tagy: