Vondra zahájil kampaň: Volby chceme vyhrát. Bude to střet demokracie a stran jednoho muže

Andrej Babiš a Alexandr Vondra na předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku Den vzniku samostatného československého státu, 28. října 2023

Eurovolby koalice Spolu vnímá jako pokračování boje o svobodu

Cíl Spolu ve volbách do Evropského parlamentu je jasný: Nechceme se jich jen zúčastnit, chceme je vyhrát. Naším hlavním soupeřem je hnutí ANO. Na tiskové konferenci Spolu k představení kandidátů a zahájení kampaně to uvedl lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS). Europoslanec zdůraznil, že volby koalice vnímá jako „střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už je to Andrej Babiš (ANO) nebo Tomio Okamura (SPD)“.

Nadcházející volby do Evropského parlamentu se podle Vondry neodehrávají ve vzduchoprázdnu. „Evropa je ve složité ekonomické i bezpečnostní situaci, ohrožuje především samu sebe,“ zdůraznil a upřesnil, že se jedná především o zbytečnou hospodářskou regulační mánii, nekontrolovatelnou imigraci z Afriky a Blízkého východu a především probíhající ruskou agresi na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Hlavním nepřítelem Spolu v eurovolbách není ANO, řekl Schmarcz. Vládě vyčetl „odplivnutí“ na Fica

„Tu se populisté a extremisté snaží využít k posílení svého vlivu. Dění na Ukrajině ukazuje, že ruský imperialismus nás ohrožuje i teď, tím spíše, že jeho spojenci doma i v zahraničí mu slouží jako užiteční idioti. Někteří zdarma, někteří i za peníze,“ pokračoval Vondra.

Zdůraznil, že bezpečnost Česka a celé Evropy je v největším ohrožení od konce druhé světové války. „To není strašení, to je holý fakt. I proto je hlavním motivem naší kampaně program bezpečná Evropa, silnější Česko. Věříme ve spolupráci, svobodu, demokracii, bezpečnou Evropu a silné Česko. To spojuje všechny kandidáty Spolu, ať už jsou nominováni ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09,“ uvedl Vondra.

Cíl Spolu je podle něj jasný: „Nechceme se voleb jen zúčastnit, chceme je vyhrát. Naším hlavním soupeřem je hnutí ANO, volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už je to Andrej Babiš nebo Tomio Okamura. Vidíme je také jako souboj o charakter a budoucnost České republiky a v konečném důsledku celé Evropy.“

Vondra: Spolupráce Spolu se rodila dlouho a obtížně

Dodal, že spolupráce Spolu ve volbách do Evropského parlamentu se rodila dlouho a obtížně. „Není důvod skrývat, že například já nemám na všechno úplně shodné názory třeba s Luďkem Niedermayerem (TOP 09), ale umíme spolupracovat, dokážeme se domluvit – a o to přesně v Evropě jde,“ podotkl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vondra se přidává k ANO v okopávání kotníků, řekla Nerudová. Do lídra Spolu si rýpl i Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS), který na konferenci vystupoval jako moderátor, uvedl, že se ve volbách bude bojovat o charakter státu a o budoucí podobu Evropského parlamentu. Spolu podle něj nabízí nejsilnější kandidátku. „Věřím, že nabízíme skutečně dostatek osobností a že demokratičtí voliči si budou mít z čeho vybírat na společné kandidátce Spolu,“ doplnil.

Čelo kandidátky Spolu obsadili vedle Vondry dosavadní europoslanci Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Z pátého místa kandidátky má podle listiny schválené občanskými demokraty jít do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek.

ČTĚTE TAKÉ: Neúspěšná kandidatura na prezidenta vás do Evropy nekvalifikuje, řekl Benda. Síkela by byl lepší

Šesté místo má obsadit za TOP 09 poslanec Ondřej Kolář, sedmé bude patřit lidoveckému náměstkovi jihočeského hejtmana Františku Talíři, osmé řediteli kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filipu Bendovi. Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Tagy: