Rady anonyma přímo v obálce s hlasovacími lístky. Volební manipulaci vyšetřuje policie

Frýdecko-místecký magistrát popírá jakékoliv pochybení svých zaměstnanců v kauze manipulace s volebními lístky. Na letáky, nabádající voliče k odevzdání hlasu Petru Pavlovi či Danuši Nerudové, upozornili reportéři CNN Prima NEWS již ve čtvrtek. Případem se zabývá policie.

Paní Martínková z Frýdku-Místku našla v poštovní schránce celkem čtyři obálky s hlasovacími lístky. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby nežila v domácnosti pouze s manželem a kdyby v jedné z obálek nenašla anonymní doporučení, koho volit a koho ne. Na ulici Novodvorská je hned několik domů, jejichž obyvatelé reportérům CNN Prima NEWS potvrdili, že jim tento letáček také přišel. Někteří z nich jej nalezli volně položený ve schránce, další ho však měli přímo v obálce, společně s hlasovacími lístky.

Místní úřady jakékoliv pochybení svých zaměstnanců odmítají. „Roznos zajišťují zapisovatelky z volebních komisí. Jedná se o naprosto spolehlivé a ověřené zaměstnance,“ uvedla Jana Musálková Jeckelová, mluvčí magistrátu.

Paní Válková, která na celou situaci upozornila, se v pátek rozhodla vše oznámit na policii. „Je to přesně před volbami a nelíbí se mi, aby nás někdo nabádal, koho máme volit a koho ne,“ vysvětlila.

Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí by měl každý, kdo vede politickou kampaň, a to i bez vědomí kandidátů, být registrován. Za vedení kampaně bez registrace hrozí pokuta, vysvětlil ústavní právník Jan Kudrna.

Případem se nyní zabývá policie. Pokud se objeví další nesrovnalosti v souvislosti s volbami, mají se lidé obrátit přímo na magistrát města.

Tagy:
prezidentské volby manipulace hlasování volby prezidentské volby v ČR 2023 Frýdek-Místek okres Frýdek-Místek