Vondra ostře o Macronovi: Podělal to. Umetl cestu k moci komunistům a antisemitům

Alexandr Vondra

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ, Volby ve Francii - 7.7. v 20:15

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se na sociálních sítích ostře pustil do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten podle Vondry vyhlášením předčasných voleb a kritikou Národního sdružení (RN) „umetl cestu k moci komunistům a skutečným antisemitům“. Místopředseda ODS zmínil své obavy z vítězné Nové lidové fronty, která se skládá z levicových i extrémně levicových uskupení, a to včetně komunistů.

„Macron to podělal. Zbrklým rozhodnutím a zbytečnou ostrakizací pravice umetl cestu k moci komunistům a skutečným antisemitům. Výsledkem bude jen hluboká polarizace a chaos,“ uvedl Vondra na sociální síti X.

Narážel tak na překvapivé rozhodnutí francouzského prezidenta, který v reakci na výsledky evropských voleb rozpustil tamní parlament a vyhlásil předčasné volby. Ty překvapivě vyhrála Nová lidová fronta, která se skládá z levicových i extrémně levicových uskupení včetně komunistů. Nejsilnějším hráčem levicového bloku je krajně levicová Nepodrobená Francie (LFI).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo bude premiérem Francie? Mélenchon asi narazí. „Ďábelská teorie“ nahrává exprezidentovi

Nutno zmínit, že Nová lidová fronta nebude mít v 577členném parlamentu ani zdaleka většinu. Podle odhadů jí ale volby vynesou nejméně 178 křesel. Vládní tábor Macrona skončil druhý s nejméně 150 mandáty. Favorizované nacionalistické Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo až třetí, přičemž získá nejméně 125 poslanců.

„Zbytečnou ostrakizací pravice“ Vondra nepochybně myslel dohodu stran na takzvané republikánské frontě, jejímž cílem bylo strategickým hlasováním zabránit vítězství RN.

Představitelé Nové lidové fronty již v pátek večer připomněli své priority, které nyní budou chtít prosadit. Patří mezi ně mimo jiné okamžité uznání Palestiny, zrušení penzijní reformy Emmanuela Macrona z roku 2023 či zastropování odchodu do důchodu na 60 let.

A jak to bude s podporou Ukrajiny, která se již třetím rokem brání ruské invazi? I k této otázce je Vondra skeptický. „Jsem zvědav, zda Francii na pomoc Ukrajině kvůli levicovým slibům zůstanou vůbec prostředky,“ sdělil.

Političtí komentátoři upozorňují, že vyjednávání o novém francouzském premiérovi budou velmi složitá. Zatím není jasné, kdo by končícího premiéra Gabriela Attala mohl ve funkci nahradit.

Tagy: