Vondra: Spolupráce ODS s Orbánem? Na vydírání zvolil špatné hřiště. Přes Ukrajinu nejede vlak

Alexandr Vondra

Speciál: České zájmy v Evropě (2)

Viktor Orbán si zvolil špatné hřiště na vydírání a sám sebe zaboxoval do kouta. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Reagoval na spekulace o spojení strany maďarského premiéra s unijní frakcí Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Vondra, který je jedním z nejviditelnějších politiků této skupiny, kromě jiného uvedl, že přes postoj k Ukrajině nejede vlak. Podobně se k věci staví i další představitelé ECR.

„Přes postoj k Ukrajině nejede vlak. Viktor Orbán musí ten svůj změnit. V opačném případě spolupráci s ním absolutně vylučuji,“ řekl Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj Orbán svým dlouhodobě odmítavým postojem k západní pomoci pro napadenou Ukrajinu zvolil chybnou strategii.

„Viktor Orbán sám sebe zaboxoval do kouta. O těch předchozích sporech si můžeme myslet cokoliv. V případě Ukrajiny si ale zvolil špatné hřiště na vydírání a ocitl se v naprosté izolaci,“ zmínil Vondra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpa v Bílém domě se Ukrajinci neděsí. Že miluje Rusko? Nesmysl, řekl CNN šéf rozvědky

V poslední době se zdá, že kartu mírnějšího postoje vůči ruskému agresorovi chce na evropské úrovni hrát i slovenský premiér Robert Fico. Přesto zástupci Slovenska a Maďarska na přelomu ledna a února společně s dalšími lídry EU schválili balík finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur na další čtyři roky. Orbán tuto pomoc ještě v prosinci vetoval.

„Je dobře, že došlo k dohodě. Ukrajina pomoc nutně potřebuje, Rusko je třeba zastavit. Znovu opakuji, že je nepřijatelné, aby Viktor Orbán vstoupil do naší frakce, pokud bude pokračovat jeho politika ve znamení nesolidarity v zahraničně-bezpečnostních věcech a podkopávání Ukrajiny. Tím přihrává Putinovi,“ dodal Vondra.

V mediálním prostoru se vášnivě spekuluje o tom, co evropští lídři Orbánovi výměnou za konec blokování pomoci pro Ukrajinu slíbili. Podle Vondry maďarského premiéra nakonec přesvědčila italská premiérka Giorgia Meloniová, jejíž strana patří do stejné unijní frakce jako ODS. „Na zpupné Maďary vždycky platí žena. A tohle byla příležitost, kterou Věra Jourová na rozdíl od Meloniové nevyužila,“ prohlásil.

Sám Orbán tvrdí, že po červnových evropských volbách jeho strana Fidesz na půdě Evropského parlamentu vstoupí právě do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Stala by se tak spojencem Bratrů Itálie, polské PiS i české ODS. Nutno dodat, že Vondra není zdaleka jediným členem ECR, který upozorňuje, že přes otázku Ukrajiny nejede vlak.

„Fidesz do ECR nepatří. Něco takového je pro mě naprosto vyloučené. Vážně v naší frakci nepotřebujeme handlíře, který poslední dva roky přes Ukrajinu vydírá zbytek EU. Orbán nemá s hodnotami ECR nic společného,“ sdělila na sociální síti X europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Stejný postoj podle ní zastává většina zástupců frakce.

Tagy: