Sledujte ŽIVĚ: ANO je ukřivděné. Vondráček nebyl ani napočtvrté zvolen do vedení Sněmovny

Radek Vondráček

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanci stále nemají kompletní vedení Sněmovny. Na poslední neobsazený post místopředsedy kandidovali Radek Vondráček z ANO a Tomio Okamura z SPD, stejně jako na ustavující schůzi ale nezískali ve hlasováních podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se v následné řeči rozčílila.

O pozici posledního neobsazeného místa místopředsedy se utkali bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a lídr SPD a někdejší místopředseda dolní komory Tomio Okamura. Oba neuspěli v klání na ustavující schůzi, protože nedostali nadpoloviční počet hlasů přítomných poslanců.

Stejně tak se tomu stalo i v úterý. V obou volbách byla odevzdána méně než polovina rozdaných hlasů, bylo tedy jasné, že ani jeden z kandidátů neuspěje. I když byla volba tajná, lze předpokládat, že neodevzdané hlasy patřily zejména zástupcům koalic Spolu a PirSTAN. Post zůstává zatím neobsazený.

Pozice sice patří hnutí ANO, k Vondráčkovi ale má sněmovní většina reprezentovaná koaličními ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN výhrady, zejména kvůli jeho chování na půdě jednacího sálu, připomínán je incident, kdy si před čtyřmi roky zahrál na předsednickém pultíku na kytaru. V očích kolegů mu nepřidala také návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, při které minimálně porušil protikoronavirová opatření.

„Odmítli jste podruhé kvalitního bývalého předsedu, kterému jste ve stoje tleskali. To je demokracie ve vašem pojetí, to je hlasování silou,“ kritizovala šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Už na ustavující schůzi zvolili poslanci vedle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pětici jejích zástupců, a to Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL), Jana Skopečka (ODS), Olgu Richterovou (Piráti) a Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Sliby složili všichni poslanci

V úvodu druhé schůze složili dodatečně slib Jiří Carbol, Pavla Golasowská, Marie Jílková (všichni KDU-ČSL) a Josef Flek (STAN). Z ustavující schůze se omluvili ze zdravotních důvodů. Složení slibu má za sebou rovněž Margita Balaštíková (ANO), která v dolní komoře nahradila hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), jenž se v závěru první schůze poslaneckého mandátu vzdal.

Podobně jako na schůzi ustavující se poslanci věnují podle návrhu programu zejména dalším vnitřním sněmovním záležitostem. Na začátku schůze chtěl například Tomio Okamura zařadit do jednání diskusi nad covidovými opatřeními, vicepremiér Karel Havlíček (ANO) pak žádal zařazení bodu s názvem „Nevhodné výroky předsedkyně Poslanecké sněmovny“. Všechny návrhy ale poslanci zamítli.

Zákonodárce čeká také založení stálých komisí, naplnění výborů členy a stanovení zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým klubům. V návrhu programu je dále například potvrzení částek, které stát vyplatí politickým stranám na úhradu volebních nákladů.

Tagy: