Novou šéfkou Sněmovny je Pekarová Adamová. Na kytaru ale zatím neumím, vtipkovala

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Pekarová předsedkyní Sněmovny

Novou předsedkyní Sněmovny je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Poslanci si ji ve středu zvolili v tajné volbě 102 hlasy, v čele Sněmovny střídá Radka Vondráčka z hnutí ANO. Stane se teprve druhou ženou v české historii na tomto postu. Druhým adeptem na post předsedy Sněmovny byl Karel Havlíček z hnutí ANO, který ale nakonec nemohl kandidovat kvůli tomu, že zároveň sedí ve vládě.

„Mé ideály zůstávají stejné, jako když jsem do politiky vstupovala. Byla jsem nejdříve v komunální politice jako zastupitelka a radní čtyři roky. Už tehdy jsem se naučila, že je důležité do funkcí přistupovat s velkou pokorou,“ řekla v projevu před hlasováním Pekarová Adamová.

Zdůraznila, že poslanci by měli spolupracovat napříč stranami. „Jako předsedkyně Sněmovny nebudu předsedkyní jen svého klubu, ale všech poslanců,“ slíbila lídryně TOP 09.

Zároveň připustila, že i když byla často kritická ke končícímu šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), váží si ho za to, jak schůze vedl z profesního hlediska. Podle Pekarové Adamové měřil všem poslancům stejně.

V závěru svého projevu Pekarová Adamová zavtipkovala na konto Vondráčka. Ujistila poslance, že umí zpívat, ale na kytaru zatím hrát neumí. Narážela tím na Vondráčkův večírek v jednacím sále Sněmovny na jaře 2019. Vondráček po party ve sněmovní restauraci vyrazil s partou kolegů do jednacího sálu. V botách vyskočil na předsednický pultík, kde s hudebním nástrojem v ruce zpíval.

O Markétě Pekarové Adamové se nejdříve spekulovalo jako o kandidátce do čela resortu práce a sociálních věcí. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS ale vysvětlila, že o tento post měli zájem koaliční partneři z KDU-ČSL, takže jim ustoupila.

Přes 70 zákonodárců hlas neodevzdalo

I když bylo rozdáno 194 hlasovacích lístků, volilo jen 122 poslanců. Jediná kandidátka získala většinu 102 hlasů. Šéfka TOP 09 je teprve druhou ženou v české historii, která křeslo šéfa Sněmovny obsadí. Před ní byla zvolena jen Miloslava Němcová z ODS, která velela poslancům od června 2010 do srpna 2013.

„Omlouvám se, že ne všechny zatím znám a ne všechny budu schopna oslovit jménem. Buďte vůči mně i novému vedení Sněmovny trpěliví,“ poprosila.

„Myslím, že náš zákonodárný sbor by měl důstojně reprezentovat občany naší země a je naší povinností v klíčových věcech působit semknutě a hájit zájmy všech. Budeme toho schopni, jsem velkým optimistou,“ dodala při svém prvním projevu. Následně už usedla do čela Sněmovny.

Poslanci debatovali několik hodin

Pekarová Adamová byla zvolena v tajné volbě. O jejím triumfu však bylo téměř jasno už dopředu, jelikož byla kandidátkou budoucí vládní koalice, kterou tvoří Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) společně se Starosty a Piráty. Tyto strany mají ve Sněmovně většinu 108 poslanců. Čtyři poslanci koalice Spolu byli však nemocní.

Samotnému hlasování předcházela několikahodinová rozprava poslanců, zejména zástupců hnutí ANO, kteří vysvětlovali, proč je Karel Havlíček vhodnějším kandidátem na post šéfa Sněmovny než Pekarová Adamová. Šéfce TOP 09 vyčítali, že nemá manažerské schopnosti jako Havlíček nebo že jí chybí zkušenosti. „Nemám manažerské zkušenosti jako pan Havlíček, ale nějaké zkušenosti s řízením jako předsedkyně strany mám,“ opáčila na kritiku Pekarová Adamová.

Problém s kandidaturou Havlíčka byl kvůli jeho působení ve vládě. Podle Ústavy totiž nemůže být člen kabinetu ve vedení Sněmovny. Havlíček by musel podle sněmovní volební komise nejprve na své funkce ve vládě rezignovat. Poslanci ANO zdůrazňovali, že inkriminovaný článek zákona má více interpretací. Sněmovna ale nakonec většinou 103 hlasů rozhodla, že Havlíček nemůže kandidovat.

Tagy: