Vondráček by měl být místopředsedou Sněmovny. Nemáme alternativu, říká poslankyně ANO

360° 8.11.2021

Hnutí ANO si stojí za nominací Radka Vondráčka na post místopředsedy Poslanecké sněmovny. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásila jeho stranická kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, která je sama jednou z kandidátek na tento post.

„Na nominaci pana Vondráčka trváme. Myslím, že byl dobrý, korektní a slušný předseda, funkci zvládal na jedničku, respektujeme, že Piráti navrhují kandidátku se čtyřmi poslanci, měla by být respektována i naše nominace,“ uvedla v pořadu 360° Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Strana prý nemá alternativu.

Největší poslanecká frakce požaduje tři zástupce ve vedení Sněmovny. Trvá i na nominaci Jany Mračkové Vildumetzové. Nová koalice však již dala najevo, že Vondráčka ve vedení Sněmovny nechce.

„Sněmovnu řídil dobře, ale jeho poslední vystoupení týkající se návštěvy pana prezidenta mu v očích koalice uškodila. Nejsem nakloněna, abychom kandidáty druhých stran lustrovali, ale většinový názor je jiný a většina rozhoduje,“ reagovala poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Hnutí ANO také navrhne na post předsedy Sněmovny dosluhujícího vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka. Na pondělní tiskové konferenci před ustavující schůzí Sněmovny to oznámila šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Volba má proběhnout ve středu

„Kandidát na předsedu vzešel z diskuze napříč klubem. Karel Havlíček dostal jednomyslnou podporu. Víme, že nemáme dostatečný počet, ale volilo nás 1,5 milionu voličů, máme závazek,“ podotkla dále Vildumetzová.

Poslanci v pondělí složili Ústavou předepsaný slib a ustavili mandátový a imunitní výbor, fungovat už může i volební komise. Předsedu a zřejmě také místopředsedy Sněmovny budou poslanci volit ve středu, kdy se znovu sejdou.

Poslanci stran vznikající vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN už dříve avizovali, že na post šéfky Sněmovny navrhnou předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Tagy: