Vondráček: Farský nám zavařil. Jeho odlet odneseme všichni, dopadne na Sněmovnu

Radek Vondráček

PARTIE Terezie Tománkové (2) - druhá část

Poslanec Jan Farský (STAN) nám svým odletem do USA zavařil, dopadne to na nás všechny a odnese to i Sněmovna, varoval v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Farský do USA odletěl na půlroční stáž, přesto zůstal poslancem. Podle šéfa klubu SPD Radima Fialy je to faul na voliče. Farský ale slíbil, že z USA bude svou práci vykonávat a do Česka bude létat na důležitá hlasování.

„Dopadne to na nás na všechny, odnese to Sněmovna a snižuje to její kredit. Tento způsob výkonu mandátu se mi zdá nešťastný. Farský nám zavařil, tak se nedivte, že se nám to nelíbí,“ kritizoval Farského půlroční stáž v USA Radek Vondráček.

Odjezd poslance do zahraničí se nelíbí ani Fialovi z SPD. „Je to faul na voliče. Za druhé to na nás všechny hází stín pochybností, že když tu nebudeme, nic se nestane. Že můžeme zemi řídit z dovolené. Poslanecká sněmovna není o hlasování, je to práce čtyřiadvacet hodin denně. Děláme řemeslo a pan Farský nám to kazí,“ přidal se k Vondráčkovi Fiala.

V Partii Farského odjezd kritizoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Poslanec by si neměl dovolit odjet na půl roku do zahraničí, zvlášť ne tak brzy po volbách. Odjezd na stáž může mít přínos pro stranu i pro něj, ale touto cestou bych se já nevydal. S těmi, kteří to vnímají kriticky, souhlasím,“ upozornil Jurečka.

Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob řekl, že ho mrzí, že o odjezdu Farského jako kolega z vládní koalice nevěděl dopředu. „Není to šťastné, ale na druhou stranu musím respektovat jeho rozhodnutí. Je potřeba, aby vládní koalice prosazovala své programové prohlášení a splnila to, co slíbila před volbami. Jestli to jeden pobyt ovlivní... Ve Sněmovně je 108 vládních poslanců a každý hlas má stejnou váhu,“ podotkl.

Kovářová: Odjezd je nešťastný, ale správný

I Farského stranická kolegyně Věra Kovářová v pořadu řekla, že odjezd poslance považuje za nešťastný. Zároveň ale upozornila, že Farský nejede studovat, ale na vědecký pobyt. „Dostal prestižní stipendium. V Česku není moc lidí, kteří by ho získali. Svůj plat bude dávat ve prospěch neziskovkám a bude v kontaktu s hnutím STAN i s voliči,“ upozornila.

Dodala, že Farský v minulých letech vykonal spoustu práce a že lidé ocení, že je tak vzdělaný. „Pokud chceme, abychom tu měli lidi, kteří mají vizi, tak si myslím, že jeho odjezd je správná cesta,“ zdůraznila.

Farský tento týden oznámil, že uspěl u Fulbrightovy komise s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Kvůli půlroční stáži na univerzitě v Oregonu se vzdal postu šéfa sněmovního klubu STAN, poslanecký mandát si však ponechá. Přislíbil, že se i ze stáže vrátí na případná klíčová sněmovní hlasování.

Své poslanecké povinnosti chce ale plnit i z USA. „Je tam devítihodinový časový posun, není to jednoduše proveditelné. V poslední době jsme ale strávili většinu času on-line,“ nastínil na úterní tiskové konferenci své plány.

Tagy: