Vondráček: Je čas mluvit o příměří. Až dostanou Rusové na budku, ustoupí, oponuje Lipavský

Partie s Janem Lipavským a Radkem Vondráčkem

PARTIE Terezie Tománkové 6.11.2022

Je čas mluvit o příměří, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS místopředseda ANO Radek Vondráček. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ale Rusové ustupují až tehdy, když „dostanou na budku“. Zatím ale ruská propaganda mluví o tom, že půjdou do Pobaltí, na Polsko nebo Moldavsko. Za své činy by Rusové měli podle Lipavského nést odpovědnost.

„Málo se bavíme o míru. Pořád se řeší tribunály a eskalace konfliktu, ale je čas mluvit o příměří. To mi ve veřejném prostoru chybí,“ prohlásil v Partii Vondráček.

Ministr zahraničí s ním ale nesouhlasil. „Rusko zaútočilo na Ukrajinu, předtím probíhala dlouhá jednání s Ruskem na všech možných platformách. Rusové se rozhodli zaútočit, vedou osm měsíců naprosto nesmyslnou krvavou válku. Mobilizují další muže, posílají tam rakety, jak se chcete bavit o míru? Ukrajina má právo bránit svou celistvost a nezávislost,“ zdůraznil Lipavský.

„Když Rusko dostane na budku, umí ustoupit. Viděli jsme bitvu o Kyjev, Hadí ostrov. Rusko rozumí síle. Byla to porážka. Neumím si představit, že bych jako člen vlády nepodporoval Ukrajinu. Ruská propaganda mluví i o tom, že půjdou do Pobaltí, Polska, Moldavska. Ať se Rusko stáhne z Ukrajiny, nese odpovědnost, zaplatí škody, a pak se dá mluvit o míru,“ dodal Lipavský v pořadu Partie.

Zástupce opozice ale trval na svém. „Dávám to do veřejné diskuse a doufám, že v České republice si můžeme dovolit vést polemiku a nebudu označen za ruského švába. Vždy, když byl nějaký konflikt, následovalo příměří a potom výhledově mír,“ řekl Vondráček z ANO.

Váleční štváči nejsou můj šálek čaje

„Rusko anektovalo ilegálně Krym, to samé předvedlo se čtyřmi dalšími oblastmi. Dneska z vašich úst zaznívá volání po míru. To přesně Rusko chce, zabetonovat se v těch hranicích. Pokud mluvíte o míru, mluvíte přesně o tomhle. Oni mají právo bránit své území,“ nesouhlasil ale ministr zahraničí.

Podle Vondráčka se však v diplomacii má „vždy komunikovat“. „Váleční štváči nejsou můj šálek čaje,“ pustil se do ministra. Podle Lipavského je ale bývalý šéf Sněmovny za hnutí ANO „mimo“.

Rusko vtrhlo na Ukrajinu 24. února. Od té doby v zemi zemřely tisíce vojáků, ale i civilistů. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena podle médií v posledních dnech soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: