Ukrajinci v Luhansku rozprášili téměř celý prapor mobilizovaných Rusů. Velení je opustilo

Ukrajinci pomocí raketometů Grad i další těžké techniky rozprášili téměř celý ruský prapor poblíž Makijivky.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Poblíž obce Svatove v Luhanské oblasti měli Ukrajinci rozprášit téměř celý prapor mobilizovaných Rusů, jejichž velení je opustilo. Podle výpovědi přeživších mohlo padnout až přes 500 branců. Ukrajinské síly zaznamenaly na bojišti i další úspěchy. Ukrajinské velitelství Jih oznámilo, že za posledních 24 hodin zabili 57 ruských vojáků, zničili dva tanky, dvě houfnice a tři obrněná vozidla. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci.

Nový on-line článek najdete pod tímto odkazem.

Poblíž obce Svatove v Luhanské oblasti měli Ukrajinci rozprášit téměř celý prapor mobilizovaných Rusů. Podle výpovědi přeživších a jejich příbuzných mohlo padnout až přes ruských 500 branců, informoval portál Verstka. Batalion okupantů se měl původně 15 kilometrů od fronty setkat s dalšími ruskými jednotkami. Namísto toho je však vedení v noci na středu přivedlo až k linii dotyku a nařídilo jim vykopat obranné pozice.

„Měli jsme na celý prapor jenom tři lopaty a neměli jsme žádnou obranu. Ráno na nás začali střílet z děl, minometů i raketometů. Velení okamžitě uteklo. Z 570 nás 29 vyvázlo v pořádku, dvanáct se zraněními a všechny ostatní zabili,“ popsal bezvýchodnou situaci Aleksej Agafonov, jeden z přeživších vojáků. Věrohodnost informací není v současné době možné plně ověřit.

Ukrajinské velitelství Jih informovalo o dalších úspěších na frontě, píše agentura Unian. Podle nich ukrajinská armáda 5. listopadu zabila 57 ruských vojáků, zničila dva tanky, dvě houfnice a tři obrněná vozidla.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci. Uvedl to list The Washigton Post s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s těmito rozhovory. Podle zdrojů není cílem požadavků amerických úředníků dotlačit Ukrajinu k jednacímu stolu, ale je vypočítavou snahou zajistit, aby si Kyjev udržel podporou dalších zemí, které čelí obavám voličů z pokračování války několik dalších let.

Střet Ruska s ukrajinským „neonacistickým režimem“ byl nevyhnutelný, řekl v projevu ke Dni národní jednoty ruský prezident Vladimir Putin. Boje na Ukrajině se podle něj odehrávají uvnitř jednoho národa, přičemž Ukrajinci jsou hlavní obětí podněcování nenávisti vůči Rusům. Informovala o tom agentura TASS. Rusko na konci února zahájilo vůči sousední zemi agresivní válku, části okupované Ukrajiny se Ruská federace pokusila anektovat po hlasování, které svět neuznal.

„K ukrajinskému lidu jsme se vždy chovali s úctou a vřelostí. Tak tomu bylo a je i přes současnou tragickou konfrontaci,“ prohlásil ruský prezident Putin. „Ukrajině se bohužel podařilo vštípit do myslí milionů lidí takové pseudohodnoty, které vedly k tomu, že na tomto území vzniklo protiruské naladění,“ dodal na setkání s ruskými historiky a náboženskými představiteli u příležitosti svátku Dne národní jednoty.

Tagy: