Koalice se mstí Babišovcům za Fialu. Proto nechce Vondráčka za místopředsedu, míní expert

Radek Vondráček a Andrej Babiš

Komentátor Jelínek k aktuální situaci

Odmítání Radka Vondráčka (ANO) na post místopředsedy Sněmovny může být odplatou koalic za to, že předešlá vláda odmítala Petra Fialu na tento post v předchozím období. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek. Hovořil také o prezidentovi Miloši Zemanovi a možným průtahům ohledně jmenování ministrů nové vlády.

O předsednické křeslo Poslanecké sněmovny se utkají šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a dosluhující vicepremiér Karel Havlíček (ANO). „Nominace Karla Havlíčka je ze strany ANO spíše symbolická, protože chtějí ukázat, že ve Sněmovně mají nejpočetnější, 72členný, klub. A nepřejí si, aby byli bráni jako páté kolo u vozu, nýbrž aby se s nimi zacházelo důstojně při výběrů místopředsedů a rozdělování výborů,“ vysvětlil Jelínek, který má blízko k ČSSD.

„Předpokládám, že i hnutí ANO si je jisté tím, že Karel Havlíček nezíská více hlasů než jeho poslanci nebo poslanci SPD, zatímco Markéta Pekarová Adamová má za sebou všech 108 poslanců rodící se koalice,“ doplnil politolog.

Pomsta Babišovcům

V následné volbě místopředsedů Sněmovny bude sedm kandidátů, včetně lídra SPD Tomia Okamury. Míst je ale pouze šest. „Myslím si, že Tomio Okamura bude zklamaný, to je jasná věc. Koaliční strany nejsou připraveny volit žádného kandidáta hnutí SPD. Tomio Okamura si stěžuje na to, že je porušován princip úměrného zastoupení, jenže nikde není uzákoněný. To byla dobrá vůle většinových stran předchozích volebních období. SPD automatický nárok nemá. Na druhou stranu by nebylo nic proti ničemu, kdyby zvolen byl,“ řekl Jelínek.

Hnutí ANO nominuje na místopředsedu bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka. Koalice Spolu a Pirátů se STAN ho ale odmítají. „Je zvláštní, že se postupně vytahují různé argumenty. Jde spíše o to, že koalice chce ukázat, že nebude akceptovat jakéhokoliv nominanta hnutí ANO. Zároveň možná chce Babišovcům vrátit to, že v minulém volebním období byl Petr Fiala také zvolen až na několikátý pokus,“ míní politolog.

Zeman versus Fiala

Na plné obrátky se nyní zřejmě rozjede i sestavování nového vládního kabinetu. Může prezident Miloš Zeman na předsedu ODS Petra Fialu vyvíjet nátlak tím, že bude čekat na jména ministrů, která mu vyhovují, a teprve poté ho jmenuje premiérem? „Nevím, jestli bych to nazval přímo nátlakem, ale nejspíš se bude snažit jej ovlivnit, aby se ve vládě neobjevila jména, která by Miloš Zeman považoval za nevhodná, protože je třeba považuje za nezkušená, nebo přímo neladí s jeho názorem,“ uvedl Jelínek.

„Nejsem si jistý, jestli by (Zeman) dokázal uspět u Petra Fialy jako u Andreje Babiše nebo Bohuslava Sobotky. Petr Fiala je z jiné politické líhně, není Miloši Zemanovi zavázaný a prezident udělal celkem vstřícný krok, když pochválil volební program ODS. Oba si uvědomují, že spolu musí vycházet a nemá cenu bojovat. Předpokládám, že jmenování Petra Fialy proběhne hladce, ale u jednotlivých ministrů se to může zadrhnout, především v případě ministra zahraničních věcí,“ řekl na závěr rozhovoru Jelínek.

Tagy: