Nová taktika Rusů? Na Ukrajince poslali „kamikaze“ tank, masivní explozi zachytil dron

Ruský obrněnec explodoval po ukrajinském úderu.

Tank plný výbušnin jako návnada

Ruští vojáci proti Ukrajincům začínají využívat taktiku, která je pro ně velmi nezvyklá, až šokující. Naposledy totiž napěchovali jeden ze starších tanků tunami výbušnin a vyslali jej přímo na ukrajinské zákopy. Video z akce zachytili Ukrajinci pomocí dronu. Tématu se věnuje i britský list Daily Mail. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

Záběry, kterak Rusové přišli s novinkou v podobě kamikaze tanku, jsou k vidění na sociálních sítích, kde se aktuálně šíří.

Podle britského listu The Daily Mail k celé akci došlo v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Rusové zde měli jeden z tanků typu T-54, tedy starší model, napěchovat několika tunami výbušnin a vypustit jej bez řidiče přímo směrem k ukrajinským pozicím.

Šest tun trhaviny

O akci informují i sami Rusové, konkrétně jeden z propagandistických kanálů na sociální síti Telegram Romanov. Ten hlásí, že v tanku bylo až šest tun výbušného materiálu. Zároveň dodává, že mělo jít o oblast kolem města Marjinka.

Ruský kanál navíc doplňuje, že tank původně patřil Ukrajincům, ale dostali se k němu právě vojáci věrní Kremlu. Samotný obrněnec dle něj ale nakonec ke svému cíli, tedy k ukrajinským pozicím, nedojel, neboť měl asi sto metrů před nimi najet na minu. Nakonec došlo k ohromné explozi, kterou zaznamenala kamera. Tank na záběrech se změnil v ohnivou kouli.

Zmiňovaný britský deník upozorňuje, že taktiku „kamikaze tanku již Rusové použili nejméně dvakrát, ale je to poprvé, co byla exploze zachycena přímo na kameru.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové se věnují terorismu. Potřebujeme zázrak, přiznal ukrajinský velitel na jihu země

Americký deník The Wall Street Journal zároveň informuje, že Ukrajinci na některých místech aktuálně sice postupují, ale mají těžké ztráty. Velké trable jim činí zejména ruská převaha ve vzduchu a také množství artilerie. Problémem rovněž je, že Ukrajinci útočí na dobře připravené ruské pozice, které jsou doplněné také minovými poli.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu ztratili od vypuknutí invaze celkem více než 220 tisíc vojáků. Rovněž údajně přišli o 3 989 tanků, 7 735 dalších obrněných vozidel, 6 613 transportních vozidel, 3 865 dělostřeleckých systémů, 305 vrtulníků, 314 letounů a 3 383 bezpilotních letounů.

Ukrajinou uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) však vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci měli překročit Dněpr u přehrady. Boje připomínají první světovou, popsal Zrno

Tagy:
válka armáda tank Ukrajina výbuch exploze Rusko Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu kamikaze vojenská technologie tank T-54