Pavel musí vážit každé slovo a nevystupovat jako voják. Propaganda nikdy nespí, říká expert

Prezident Petr Pavel

Politolog Jelínek komentoval výroky prezidenta Pavla

Prezident Petr Pavel by měl vážit každé slovo. I pro něj platí pravidlo, že co řeknete, může být použito proti vám. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Reagoval tak na slova hlavy státu, že by měli být Rusové žijící na Západě monitorováni. Varoval, že kremelská propaganda ani dezinformační weby nikdy nespí a pracují „o sto šest“. Vedle toho politolog Lukáš Valeš ve vysílání podotkl, že nelze obviňovat celou ruskou komunitu v Evropě z toho, že je pátou kolonou Moskvy.

„Petr Pavel uvažuje dost technokraticky, jako voják. Na rozdíl od Miloše Zemana má však poměrně velký respekt k práci informačních tajných služeb. Myslím, že z toho jeho výrok také vycházel. Je ale důležité, co poté řekl – že by neměli být sledováni jednotliví ruští občané, ale v určitých chvílích by měla být vyhodnocována bezpečnostní rizika,“ sdělil Jelínek.

Tato rizika by navíc měla podle politologa být řešena až ve chvíli, kdy by tajné služby více zpozorněly. „To si myslím, že je celkem logické a pochopitelné. Na druhou stranu netuším, proč má Pavel potřebu toto říkat do médií. Je to typ postupu nebo práce tajných služeb, který by měl zůstat spíše pod pokličkou. Prezident měl ale patrně důvod, proč to řekl veřejně,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman si užíval nenávist, Pavel je pohodář. Rozběhl maraton na deset let, soudí experti

Slova Pavla o sledování Rusů žijících na Západě vyvolala bouřlivou odezvu ve světě i v samotné Ruské federaci. Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just ve vysílání mimo jiné uvedl, že zaznívají i hlasy, podle kterých chce Česko „ustanovit filtrační tábory“ pro Rusy. Kremelská média se podle něj zaměřují především na zmínku o detenčních táborech pro Japonce žijící v USA za 2. světové války.

Výrok se příliš nepovedl

Sám prezident si je vědom, že jeho prohlášení využívá kremelská propaganda a ani ho to nepřekvapilo. „Měl by ale vážit každé slovo právě proto, že i v politice platí pravidlo: Co řeknete, může být použito proti vám. Zvlášť, když kremelská propaganda nikdy nespí a dezinformační sítě pracují o sto šest. A ti si navíc jeho výrok nějak zpracují k obrazu svému, aby to nejvíce dopadlo do jejich myšlenkového světa,“ podotkl Jelínek.

Doplnil, že se tento výrok Pavlovi příliš nepovedl. „I on sám si do budoucna bude dávat pozor, aby vystupoval spíše jako politik – byť sám říkal, že se jako politik stále necítí – než jako voják,“ dodal politolog. Ve vysílání CNN Prima NEWS Pavlova slova hodnotil také politolog Lukáš Valeš. „Jsem fascinován, že politik, který se hlásí k liberální demokracii, vlastně postuluje kolektivní vinu. Rusové přece netvoří žádnou homogenní skupinu,“ podotkl.

Uvedl, že sám zná řadu Rusů v České republice, kteří jsou naopak silnými kritiky „Putinova Ruska“. „A není to jen kvůli válce na Ukrajině. Řada z nich dokonce odešla ze země už v roce 2010, protože v Rusku začalo přituhovat. Prezident někdy rychleji mluví, než myslí. Vyjadřuje se na první signální a tady je opravdu třeba vážit každé slovo, nebo si napřed velmi dobře popovídat s poradci, kteří by měli korigovat tato spíše emotivní vyjádření,“ pokračoval Valeš a dodal, že nelze „obviňovat celou ruskou komunitu v Evropě z toho, že je pátou kolonou Moskvy“.

Pavel slova korigoval

Bouřlivé reakce vyvolal výrok Pavla v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. „Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být mnohem více sledováni než v minulosti, protože jsou občany země, která vede agresivní válku,“ pronesl. Dodal, že má sice pochopení a sympatie pro Rusy žijící v zahraničí, kteří se postavili proti režimu Vladimira Putina, ale „taková je cena války“.

V nedělním vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Pavel dodal, že si za tímto výrokem stojí. Částečně jej však korigoval, že nemá jít o monitorování každého jednotlivce. „Monitorování neznamená sledování každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledování toho, co se v té komunitě děje, a reagování na rizikové faktory chování, protože to je opatření, které má za cíl sledovat bezpečnost našich občanů, aby se neopakovaly Vrbětice nebo něco takového,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel s odkazem na exploze v muničních skladech na Moravě, které měli mít na svědomí agenti ruské tajné služby GRU.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident Pavel v Partii Terezie Tománkové mluvil o rozpočtu, smrti Roma v Brně i vlastním zranění

Tagy: