„Zapomenuté“ nemoci v Česku udeřily s nebývalou silou. Přibývá i nakažených syfilidou

Vrací se nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už vymizely.

Středověké nemoci se vracejí

Tuberkulóza, spalničky nebo lepra. To jsou choroby, o kterých jsme si mysleli, že už vymizely. Jenže pozor, s rozmachem cestování znovu udeřily, a to s nebývalou silou. A rostou i počty případů pohlavních chorob.

Podle lékařů jsou tuberkulóza, spalničky i lepra vyléčitelné nemoci. Nicméně vyžadují zdlouhavou léčbu a hrozí i zdravotní komplikace či trvalé následky. „Jsou velice silné migrační proudy, například ve Spojených státech, z jihu, z Mexika,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Zdeněk Hostomský, biochemik a bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Dodal, že například s vlnou ukrajinských uprchlíků se vrací tuberkulóza.

ČTĚTE TAKÉ: Vraždící bakterie na jihu Polska. Zemřelo sedm lidí, stovka je v nemocnici, úřady mají stopu

„Setkáváme se s novými kmeny bakterie, která je odolná proti používaným antibiotikům. To je velký problém,“ vysvětlil imunolog Václav Hořejší. Podle odborníků ale mezi nejnakažlivější nemoci patří spalničky. „Netýkají se pouze dětí. My jsme to měli vyřešeno tím, že jsme měli přes 95 % očkovaných lidí, takže spalničky, dá se říct, vymizely. Ale během pandemie se očkovalo méně, čili jsme klesli pod 90 procent,“ sdělil Hostomský.

Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že dlouhodobě narůstají i počty Čechů nakažených pohlavními nemocemi. „Od roku 2011 dochází ke zvyšování počtu zachycených případů syfilidy a kapavky,“ potvrdila mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. „U syfilidy se může objevit vážné poškození orgánů. Co už tak úplně vzácné není, je gynekologické poškození kapavkou,“ pokračovala vedoucí oddělení sexuálně přenosných nemocí Státního zdravotního ústavu Hana Zákoucká.

Obě tato onemocnění se řeší antibiotiky podávanými v injekcích. Léčba tak může být v některých případech zdlouhavá. „Důležité je, že se může člověk znovu nakazit. Jakmile není krytý antibiotiky, tak při dalším kontaktu se zdrojovým pacientem, který syfilis nebo kapavku má, znovu onemocní. Máme pacienty, kteří měli během 12 let sedmkrát syfilis,“ doplnila Zákoucká.

Odborníci tedy radí: Pokud to jde, očkujte se. Zároveň ale upozorňují, že na zmíněný syfilis a kapavku zatím dostupné očkování není.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se objevují nové nemoci.

Tagy: