Vražda 12leté dívky v rukách politiků. Rodina prosí o klid, opozice případ využívá

Vražda 12leté Loly otřásla Francií.

Z vraždy holčičky se ve Francii stalo politické téma

Z brutální vraždy dvanáctileté dívenky se ve Francii stalo politické téma. Lola ještě ani nebyla pohřbena a opozice už vyčítá vládě laxní přístup k imigraci. Žena, která je obviněna z usmrcení školačky, je totiž Alžířanka a na francouzském území už neměla co dělat. Rodina oběti ale prosí politiky i média, aspoň do pohřbu Loly, o klid.

Pochopit nepochopitelné. Už týden se rodina snaží vyrovnat se ztrátou Loly. Minulý pátek se nevrátila ze školy domů. Lola byla zavražděna zvlášť brutálně 24letou ženou.

Motiv je záhadou, mohlo jít o odmítnutí klíče od domu maminkou Loly, která je v něm správkyní. Dívku pak pachatelka odtáhla do bytu k sestře, která bydlí ve stejné budově, tam ji zneužila, zabila a ukryla do plastové bedny. Nález šokoval i otrlé policisty. „Pozice těla byla tak zvláštní, že si nejprve mysleli, že mu chybí hlava,“ popsal policista.

Brzy vyšlo najevo, že obviněná je z Alžírska a v srpnu dostala příkaz Francii opustit. Chopily se toho protiimigrační strany, Lola podle nich mohla žít. Případ se řešil až na půdě Národního shromáždění.

„Příliš mnoho trestných činů je spácháno nelegálními imigranty, které jste nechtěli nebo nezvládli vrátit domů,“ obvinila vládu Marine Le Penová. „Takto politikařit, sbírat body nad rakví 12leté dívky… Nepřidávejte k tomu absolutnímu zvěrstvu váš obchod s demagogií,“ pustil se do Le Penové ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti.

Rodina prosí o klid

Přidala se i strana neúspěšného prezidentského kandidáta Erica Zemmoura, ve čtvrtek zorganizovala manifestaci v Paříži. Sám Zemmour ale odmítá, že by případ zneužíval, jelikož si to rodina nepřeje.

Ta totiž v oficiálním prohlášení napsala: „Na památku Loly prosíme, aby se vzpomínkové akce odehrály v klidu, bez politického a mediálního rozruchu. Chápeme potřebu informovat, pochopit nepochopitelné, ale prosíme o důstojnost a respekt.“

„Tento případ už přesahuje její rodiče, týká se celé Francie,“ prohlásil však Zemmour. A šel ještě dál, vytvořil nové slovo – frankocida, tedy vražda Francouze cizincem. „Nemáme žádný důkaz, že by Lola byla zabita, protože byla Francouzka, to prostě není pravda,“ odporoval Alexandre Silva, advokát ženy obviněné z vraždy Loly.

Pohřeb zavražděné holčičky se bude konat v pondělí.

Tagy: