Vražda, kterou pozůstalí nechtěli nahlásit. Po řadě chyb trvají muži ze Slopného na své nevině

Třicet zasazených ran rukojetí plynové pistole, škrcení a surové bití. Nic z toho ale nebyl pro přivolanou lékařku dostatečný důvod, aby k mrtvému seniorovi přizvala také policisty. Případ vyhodnotila jako pád ze schodů, a tak se detektivové dozvěděli o vraždě až po několika dnech. Veškeré stopy byly v tu dobu už uklizeny, a možná i proto se snaží dvojice později dopadených pachatelů dodnes přesvědčit soudy, že jsou obětí justičního omylu. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Dvojice mužů seniora v malé vesničce na Zlínsku podle rozsudku přepadla 21. prosince roku 2011. V té době ještě nešlo o vrahy. Čech David Šimon a jeho kumpán ze sousedního Slovenska Maroš Straňák si peníze obstarávali loupežemi. I osudného zářijového večera zřejmě chtěli staršího muže jen postrašit. Dostali tip, že má u sebe šperky a peníze, které bude snadné si přivlastnit.

ČTĚTE DÁLE: Vražda seniorky v pražské tramvaji. Díky lsti vyšetřovatelů se střelec přišel sám udat

Jenže přepadení se zvrtlo v brutální vraždu. Pachatelé svou oběť vytrvale bili v několika místnostech domu. Senior jim zřejmě nechtěl prozradit, kam schovává cennosti, a oni zase nechtěli za žádnou cenu odejít s prázdnou. Kopance, bití různými předměty i škrcení neměl důchodce šanci přežít. Rukojetí plynové pistole měli vrazi oběti zasadit více než třicet ran. To vše pro tři tisíce korun a několik zlatých šperků. Víc toho po vraždě oba muži nenašli.

Dokonalý úklid

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Příbuzní objevili mrtvého seniora až po dvou dnech. V tu dobu na místo také přivolali lékařku záchranné služby. Ta po ohledání těla dala na vyprávění příbuzných, že senior zřejmě spadl ze schodů. Nikdo nechtěl připustit, že by se mohl stát obětí trestného činu. Podezření, že muže má někdo na svědomí, tak jako první pojal až patolog. Pro něj už nebyl problém odhalit fakt, že senior zřejmě nepadl náhodou ze schodů. Zranění tomu neodpovídala. Když tak policisté dorazili na místo činu, byl dům už uklizený. Chyběly stopy krve, otisky prstů, přemalovány byly i krvavé skvrny na zdech.

Pro policisty to nebylo vůbec jednoduché. Rodina dokonce po vydezinfikování celého domu vyhodila i zakrvácené koberce do kontejneru. Přesto na nich policisté pomocí speciálně vycvičených psů objevili pachové stopy. Nedaleko místa činu navíc lidé našli i zakrvácenou černou kuklu, která patřila zřejmě pachatelům. Krev na ní se shodovala s krví oběti. Obviněni nakonec byli David Šimon a Maroš Straňák. Právě na ně odkazovaly pachové stopy. Straňák si navíc v té době už odpykával trest za loupežná přepadení.

Soudům trvalo dlouhé měsíce, než v případu definitivně rozhodli. David Šimon a Maroš Straňák si nejprve vyslechli své tresty, aby později odvolací soud rozhodl o jejich nevinně a následně novému rozhodování. Až v roce 2014 si oba vyslechli rozsudky u Vrchního soudu v Olomouci. Šimon byl odsouzen k dvaceti a půl roku a Straňák k čtyřiadvaceti a půl roku vězení. Jedním ze zásadních důkazů bylo přitom svědectví bratranců Rakašových, kterým se prý Straňák ve vazební věznici vraždou seniora pochlubil.

Obhájci odsouzených kvůli řadě nejasností a pochybení několikrát žádali o obnovu procesu. Nikdy ale neslyšeli kladnou odpověď. A to ani přesto, že mnoho nových zkušeností přinesla i dvojice investigativních novinářek, která se o případ zajímala. Ty například upozornily na to, že Rakašovi si mohli historku o Straňákově popisování vraždy vymyslet, aby jim byl zkrácen jejich vlastní trest. Také tvrdily, že mrtvý senior mohl mít obchodní vazby se slovenskými gangy, protože ve své dílně prý často nelegálně upravoval střelné zbraně. Ani jedno z těchto svědectví ale nakonec soud nepřesvědčilo, aby případ znovu otevřel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před 40 lety uvěznil Fritzl ve sklepě dceru. Žila bez čerstvého vzduchu, několikrát porodila

Tagy:
peníze Slovensko vražda vrah oběť Zlínský kraj Vrchní soud v Olomouci schody trestná činnost justiční omyl Zvlášť závažné zločiny trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva David Šimon Maroš Straňák