Všichni žáci základních škol by se možná mohli vrátit už 30. listopadu, řekl Černý

Škola

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý uvedl, že v rámci konzultací s ministerstvem školství to v tuto chvíli vypadá, že žáci základní školy by snad měli nastoupit 30. listopadu. Tématem opatření proti koronaviru a dopadů na výuku se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zabývali jak Michal Černý, tak epidemiolog Petr Smejkal.

Ve středu se prvňáci, druháci a žáci speciálních škol vrátili do lavic. Oni měli podle ministerstva školství prioritu kvůli obtížnosti výuky na dálku. Návrat do školy doprovázejí hygienická opatření a všichni učitelé museli projít testy.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula by prvňáky a druháky do škol ještě neposlal. „Školy samozřejmě jsou epidemiologickým rizikem, o tom není spor. Ale první dvě třídy jsou menším epidemiologickým rizikem,“ řekl Smejkal.

Většina dětí ve středu do škol přišla. Od středy jsou pro starší žáky umožněny prezenční konzultace, o které zatím velký zájem není. „Já si myslím, že je to proto, že všichni čekají na rozhodnutí ministerstva ohledně toho, kdy nastoupí do školy 2. stupeň,“ vysvětlil Černý.

Největším problémem je v této situaci organizace školních družin. „Je podmínka, aby se oddělení nemísila,“ řekl Černý. Co se týče opatření celkově, snaží se je podle předsedy Asociace zavést tak, aby se mohlo navázat na další fázi, kterou bude návrat ostatních žáků.

Návrat 30. listopadu?

Během rozhovoru padla otázka ohledně případného návratu všech dětí za základní školy. „My jsme o tom předběžně jednali s ministerstvem, dávali jsme jim naše představy. V podstatě se naše představy s ministerskými dost shodují. Snad moc neprozradím, když řeknu, že v téhle chvíli to vypadá, že základní školy snad by měly nastoupit 30. listopadu… Chci ale říct, že to není oficiální. To musí říct skutečně ministerstvo,“ uvedl v pořadu Černý.

Podle epidemiologa je druhý stupeň větším epidemiologickým rizikem než první. „Nechal bych rozhodnutí na 30. listopadu. Ulevilo by se rodičům, určitě, ale nespěchejme,“ apeloval Smejkal.

Tagy: