Jestli se někdo bojí poslat dítě do školy, ať ho učí doma, vzkazuje šéf ředitelů ZŠ

Michal Černý

Otevírání škol je před námi. Měli by žáci před návratem do školních lavic absolvovat test?

Rodiče by měli mít možnost pokračovat i s prvňáky a druháky v domácí výuce. A to především v situaci, pokud má někdo doma nemocného seniora a bojí se kvůli tomu poslat své malé dítě do školy. V Partii Terezie Tománkové CNN Prima NEWS to řekl šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Černý návrat dětí do lavic vítá. „Je velmi dobře, že jdou prvňáčci a druháci do školy,“ prohlásil. Souhlasil s ním i poslanec školského výboru Martin Baxa (ODS), podle něhož je právě pro malé děti výuka na dálku nevyhovující. „Zajistit distanční výuku malých dětí je velmi obtížné. Je to úlevný krok,“ uvedl Baxa.

Podle Černého je ale pochopitelné, že se někteří rodiče bojí poslat děti do škol, pokud mají doma staré nebo nemocné seniory. „Šel bych cestou zdravého rozumu. Pokud má někdo velký odpor k tomu poslat dítě do školy a může ho učit doma, určitě bych tyto děti po nutnou dobu uvolnil z výuky a omluvil,“ řekl Černý.

Podobně to vidí někdejší ministryně školství a poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). „Rodiče prvňáčků a druháků prosí, aby byli ředitelé nakloněni individuálním dohodám. Jestli se někdo bojí poslat dítě do školy, ať ho učí doma,“ přidala se Valachová.

Prymula: Týden bych počkal

Někteří odborníci však varují, že se školy otevírají příliš brzy. Myslí si to například epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula či šéf České lékařské komory Milan Kubek. Řekli to v první části nedělní Partie Terezie Tománkové.

Prymula v Partii prohlásil, že s otevíráním škol by počkal minimálně ještě týden. „Důležité je i testování ve školách. A to testování jak dětí, tak učitelů,“ nastínil Prymula.

Na jeho slova přikývl i matematik René Levínský, který se při centru IDEA v institutu CERGE-EI věnuje tvorbě epidemiologických modelů. „Souhlasím. Je to do jisté míry předčasné. Když už tady  školy otevřené budou, měli bychom testovat. Není to tolik dětí, zhruba 100 tisíc v jednom ročníku. Měl by být společenský tlak na tuto věc,“ mínil Levínský.

Otevírání škol mohlo počkat i podle Kubka. „Mám tři děti a vím, jaké komplikace přináší distanční výuka. Ale velká studie prokázala, že děti jsou ideálními přenašeči nemoci,“ uvedl v Partii.

Tagy: