Všichni zaměstnanci se budou testovat nejméně tři týdny. Karanténa bude i pro očkované

Testování na koronavirus

Testování ve firmách

Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna dvakrát týdně testovat antigenními testy, oznámil ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Testování potrvá nejméně tři týdny. Vláda také zkrátila dobu karantén a izolací na pět dnů. Opatření začne platit příští úterý. Zaměstnanci půjdou na základě výsledku testu do karantény, pokud si však nechají udělat PCR test a ten bude negativní, mohou se do práce vrátit hned.

„Všichni zaměstnanci včetně očkovaných se budou testovat dvakrát týdně antigenními testy,“ uvedl premiér Fiala. Pravidelné testování začne v pondělí 17. ledna. „Očekáváme, že opatření bude platit tři týdny. Testy se budou platit z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„V pracovních kolektivech ve firmách dochází k velké fluktuaci lidí a s tím je spojené také riziko šíření vysoce rizikové varianty omikron. Chceme proto podchytit co nejvíce nových případů v co nejkratším čase. Zvýšená frekvence testování sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnance,“ sdělil Válek.

Zaměstnanec půjde do karantény na základě pozitivního antigenního testu, a to pouze on, ne jeho kolegové. „Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, budou nahlášeni hygieně a budou muset nosit respirátory. Také budou mít nařízený home office nebo budou vyjmuti z kolektivu ostatních,“ upozornil Válek. Takový zaměstnanec by měl dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních, pokud je to z povahy práce možné, a stravovat se odděleně.

I osoby samostatně výdělečně činné si budou muset dvakrát týdně provést samotesty. Výjimku mají ti, kteří se nesetkávají s dalšími lidmi.

„Testování a očkování nejsou v kontradikci. Testováním lidé chrání okolí, očkováním sebe, aby neumřeli,“ zdůraznil ministr zdravotnictví. Do karantény navíc poputují po rizikovém kontaktu i očkovaní a lidé po prodělaném covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.

K ukončení karantény ani izolace nebude nutný PCR test, lidé s pozitivním antigenním testem je ale budou moci na základě negativního výsledku následného PCR testu ukončit ihned. Naopak lidé s příznaky covidu budou muset nad rámec pětidenní izolace ještě počkat nejméně dva dny po jejich odeznění.

Lidé, kterým skončí karanténa, budou muset nově ještě pět dnů nosit respirátor. Válek zároveň oznámil, že vláda navýšila počty PCR testů zdarma ze dvou na pět. Mají na ně právo očkovaní a lidé do 18 let.

Karanténa a izolace potrvají pět dnů

Kabinet ve středu také zkrátil dobu izolace a karantény na pět dnů. Opaření by mělo začít platit příští úterý, tedy 11. ledna. Vláda pravidla upravila po vzoru některých zemí kvůli variantě omikron, u které nastupují příznaky rychleji, takže by nakažení měli být infekční kratší dobu.

Důvodem ke zkrácení karantén byla také obava, že by kvůli velkému množství nakažených mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky. „Uvědomujeme si, že vlna omikronu je jiná než vlna delty,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan. V současné době trvají karanténa i izolace dva týdny.

Do karantény navíc budou po rizikovém kontaktu podle Válka chodit i očkovaní a lidé po prodělání covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.

Válek by měl v pátek jednat s odborníky o tom, jak protiepidemická opatření zpřísní, pokud se situace v následujících týdnech zhorší.

Tagy: