Politikům i soudcům se od února zmrazí platy, rozhodla Fialova vláda

Tisková konference po jednání vlády

Vláda rozhodla o testování i platech

Politici, soudci a státní zástupci si přilepší jen na měsíc. V lednu jim sice stoupnou platy, už od února se ale vrátí na úroveň roku 2021. Ve středu o tom rozhodla vláda Petra Fialy (ODS). Novela nyní poputuje do Sněmovny, kabinet ji chce probrat v legislativní nouzi.

Premiér Fiala na středeční tiskové konferenci oznámil, že jeho vláda už avizovala, že bude chtít šetřit. „Proto jsme zvýšili tarifní mzdy jen těm skupinám státních zaměstnanců, které stojí v první linii boje s covidem. Přijali jsme rozhodnutí, aby se platy ústavních činitelů vrátily na úroveň roku 2021,“ uvedl Fiala.

Platy politiků, soudců a státních zástupců tak v lednu stoupnou, ale už v únoru by se měly vrátit na loňskou úroveň. „Tento zákon předložíme v legislativní nouzi, aby byl účinný od února,“ podotkl Fiala.

„Leden už nestíháme, to přiznáváme. Uděláme to tak, aby účinnost byla od února. Úspora ve státním rozpočtu bude 0,6 miliardy korun,“ dodal vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Stav legislativní nouze mimo jiné znamená, že ve Sněmovně vůbec neprobíhá takzvané první čtení a výrazně se zkracují další lhůty na projednávání zákona. Poslanci by tak normu mohli schválit ještě v průběhu ledna.

Záležet bude také na rychlosti, s jakou novelu projedná Senát. Ten totiž už předchozí návrhy na zmrazení platů ústavních činitelů zamítl, přestože Poslaneckou sněmovnou ještě v minulém volebním období prošly.

Základní plat poslance skoro 100 tisíc

Loni činil základní plat poslance měsíčně 90 800 korun. Podle současných zákonů od nového roku vzrostl o 5 500 korun na 96 300. Poslanci pobírají ještě desetitisícové náhrady.

O několik tisíc si přilepšil i prezident, ministři či premiér. Hlava státu od roku 2022 bere 321 000 korun, loni to bylo 302 700.

Ministři si bez zmrazení polepšili ze 173 200 korun na 183 700 korun měsíčně. Premiér a předsedové obou parlamentních komor v lednu dostanou 258 600 korun, zvýšení proti loňsku představuje 14 800 korun.

Tagy:
Marian Jurečka ODS Petr Fiala Sněmovna platy KDU-ČSL vláda platy politiků státní zástupci soudci vláda Petra Fialy zmrazení platů politiků Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR