Trump jde do vedení, tvrdí experti. Harrisové dle nich došla energie, zachránit ji může jediný muž

Donald Trump a Kamala Harrisová se utkali v předvolební debatě v televizi ABC.

360°, Štěpán Křeček, Jana Maláčová, Martin Kovář, Tomáš Klvaňa - 25.10. v 22:26

Republikánský kandidát Donald Trump jde do vedení. Tak hodnotí stav kampaně necelých čtrnáct dní před volbami historik Martin Kovář a amerikanista Jakub Lepš. Kandidátka demokratů Kamala Harrisová podle nich ztrácí energii. Nadějí pro ni může být exprezident Barack Obama, zmínili experti v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Zatímco v září byla kampaň Donalda Trumpa v útlumu, v posledních čtrnácti dnech se do ní bývalý prezident opřel. „Soustředí se takřka výhradně na ekonomická témata, nikoliv na osobní útoky na Harrisovou. Je efektivnější, působí dynamičtěji,“ okomentoval to Kovář ve vysílání CNN Prima NEWS. „Má neuvěřitelnou intuici a schopnost přečíst své voliče, jak jim zabrnkat na struny,“ přidal se Lepš.

ČTĚTE TAKÉ: V USA vypukne občanská válka, bojí se čtvrtina Američanů. Rozhodujících bude 11 dní

Harrisová oproti tomu v poslední době působí velmi unaveně, shodli se experti. „Trump možná v kampani působí mladší, určitě ne starší než Harrisová, která je strhaná, utahaná…“ míní Kovář.

Podle posledního průzkumu společnosti SSRS pro zpravodajskou stanici CNN bude souboj o Bílý dům zcela vyrovnaný. Pro oba kandidáty by hlasovalo shodně 47 procent voličů, kteří se pravděpodobně chystají listopadových voleb zúčastnit. Ještě v září ve stejném průzkumu Harrisová vedla nad Trumpem poměrem 48 ku 47 procentům.

Experti se nyní přiklánějí k tomu, že se do čela Spojených států vrátí Donald Trump. „Bude to přetahovaná, ale v tento moment Donald Trump tahá za delší konec lana. Harrisová je na tom trošku hůře, to je zjevné,“ vyhodnotil Lepš. „S ohledem nejen na aktuální čísla, ale i na trend posledních čtrnácti dnů to momentálně vypadá, že americkým prezidentem bude Trump,“ shrnul Kovář s tím, že se ještě může mnohé změnit.

Rozhodnout může Obama

Harrisové by na cestě k vítězství ale mohl výrazně pomoci exprezident Barack Obama. „Pokud se Obamovi podaří strhnout zejména afroamerický elektorát nad obvyklou úroveň, aby přišel k volbám, klidně může Harrisová vyhrát,“ vysvětlil Kovář v pořadu 360°.

Prezidentské volby v USA se uskuteční 5. listopadu 2024. Tento den budou lidé ve Spojených státech amerických hlasovat pro své favority, ovšem prostřednictvím volitelů. Až ti budou přímo volit prezidenta, a to 17. prosince. Američané budou vybírat mezi několika kandidáty, očekává se ale, že vyhraje buď demokratka Kamala Harrisová, nebo republikán Donald Trump. Volební model, který ukazuje web Race to the White House, naznačuje těsný volební výsledek.

CNN Prima NEWS připravuje mimořádně komplexní pokrytí celé volební noci ve Spojených státech i finální fáze předvolební kampaně. Přímo do USA vyrazí hned šest reportérů. Vše vyvrcholí 5. listopadu ve 23:00 celonočním speciálem Americká volební noc, připravovaným ve spolupráci s americkou CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump je fašista, prohlásila Harrisová. Soudružka s pokřivenou myslí, reagoval exprezident

Tagy: