Nový: Zrušit penzijní reformu by byla katastrofa. Těžkou práci znáte jen z filmů, řekl Středula

Poslanec Miloš Nový (TOP 09) a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

360° - 17.10. v 21:30

Důchodová reforma byla dobře připravená, hájil vládní úpravu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Miloš Nový (TOP 09). Zdůraznil, že kabinet chce předejít situaci, aby případná další vláda v jiném složení celou věc zrušila. „Byla by to katastrofa,“ zdůraznil. Předseda Československé konfederace odborových svazů Josef Středula zkritizoval úpravu seznamu náročných profesí. Poslanci Marek Benda (ODS) a Jan Jakob (TOP 09), kteří s tím přišli, podle Středuly „viděli těžkou práci jen ve filmech“.

Nový výraznou úpravu důchodového systému hájí. „Lidé narození v roce 1965 se podle vyjádření demografů dožijí 86,5 let, v penzi tak stráví 21 let. Záměrem důchodové komise tedy bylo nastavit to, aby byla průměrná doba pro další ročníky stejná vzhledem k tomu, jak se bude měnit délka dožití,“ shrnul.

ČTĚTE TAKÉ: Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Zdůraznil, že reforma podle něj byla dobře připravená. „V průběhu prvního čtení se ale ukázalo, jaký obrovský odpor novela vyvolala v řadách opozice. Veřejnost byla masírována z několika stran, že mladí lidé budou jednou odcházet do penze v 70 letech,“ připomněl poslanec s tím, že vláda se snaží, aby reformu schválila i opozice.

„Je to důležité. Nechceme, aby příští vláda, za níž může eventuálně stát právě opozice, celou věc zrušila. To by byla katastrofa,“ upozornil Nový. „Proto jsme se snažili opozici vyjít vstříc, parametry jsme změkčili. Nyní je návrh stravitelný jak pro ni, tak pro veřejnost,“ dodal Nový.

Proti tomu se však ostře ohradil Středula: „Zadání bylo strašně jednoduché. Čím méně lidí odejde do důchodu, tím lépe. To ale hned neprosadili,“ opřel se do kabinetu Petra Fialy (ODS).

Kritiku namířil i proti poslancům Bendovi a Jakobovi, kteří navrhli výrazné omezení okruhu lidí, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do starobní penze dříve bez jejího krácení. „Tito zákonodárci viděli těžkou práci možná jen v historických filmech. Řekli si, že prostě vyškrtnou okolo 100 tisíc lidí. Je jim úplně ukradené, že ti lidé mají zničené zdraví,“ poznamenal.

Připomněl, že proti tomuto návrhu se postavili i někteří členové sněmovního výboru pro sociální politiku, třeba jeho předseda Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Středula pohrozil protesty

Odborový předák odmítá, že by se ve veřejné sféře měly zvedat platy o pět procent, zatímco mzdy politiků se budou navyšovat o téměř sedm procent. „Chceme znovu s kabinetem vyjednávat. Požadujeme pro státní zaměstnance stejný nárůst, jaký mají ústavní činitelé. V takovém případě jsme připraveni vyjednávat,“ uvedl.

„Předpokládám, že se dohodneme na růstu o dva tisíce, což by nákladově činilo zhruba 1,5 miliardy korun,“ sdělil Středula s tím, že doufá v „klidný podzim“. „Jednání může klidně trvat jen dvě hodiny. V jiném případě se to neobejde bez protestů,“ avizoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na šéfa lidovců se hlásí další kandidát. Poslanec Heller sází na konzervativní témata a rodinu

Tagy:
práce Marek Benda Josef Středula důchodová reforma důchody Jan Jakob profese 360° věk odchodu do důchodu Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod odchod do důchodu Miloš Nový