Bazén, velká zahrada i výhled na oceán: Takhle teď vypadá luxusní vila, kde se skrýval Krejčíř

Bývalý azyl Radovana Krejčíře na Seychelách

Jak vypadá Krejčířova vila na Seychelách?

Vydání odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře do Česka se opět odkládá na neurčito. I přes nedávné spekulace nic nenaznačuje, že by měl opustit věznici v Jihoafrické republice. Na jihu kontinentu si za mřížemi odpykává pětatřicetiletý trest. Ve vile na Seychelách, kde se po svém útěku z Česka skrýval, byla i redakce CNN Prima NEWS.

Tento týden uplynulo už osm let od chvíle, kdy byl Krejčíř odsouzen k 35 letům vězení. Jihoafrický soud ho za mříže poslal za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Sám obviněný tehdy tvrdil, že se jedná o politickou kauzu.

ČTĚTE TAKÉ: Váš otec pracuje pro Putina, opřel se Zaorálek do Koláře. Pojďme to vyřídit mimo studio, opáčil

V té době přitom už naplno běžela snaha o jeho návrat do vlasti. Loni se ve veřejném prostoru objevily spekulace, že se české podsvětí připravuje na jeho návrat. Podle nejnovějších informací ale nic takového není na pořadu dne.

„Jihoafrická republika doposud neinformovala ministerstvo spravedlnosti o tom, zda již rozhodla ohledně žádosti české strany o vydání Radovana Krejčíře,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu Vladimír Řepka.

„Pětatřicet let ve věznici v JAR by asi nikdo nechtěl absolvovat. Podnikatel tak hraje jen na tuto kartu,“ je přesvědčen bývalý vyšetřovatel Karel Tichý, podle něhož chce Krejčíř domů za jakoukoliv cenu. Trest vyměřený tamním soudem přitom české zákony vůbec neznají. I to může být jeden z důvodů, proč nebude vydán. Svým útěkem z Česka si tak podle Tichého paradoxně přitížil.

Krejčíř jako konkurent výrobců toaletního papíru

Krejčíř strávil na Seychelách necelé dva roky. Většinu času pobýval v pronajaté vile na západním pobřeží ostrova Mahé. Areálu vévodí vila, kterou zdobí rozsáhlá zahrada a bazén s výhledem na oceán. Právě tady detektivové objevili podnikatele po jeho útěku v roce 2005. V luxusním prostředí žil i se svou manželkou Kateřinou a tehdy dvanáctiletým synem.

V tropickém ráji se dokonce snažil i podnikat. Kolovala například historka o tom, že mu na ostrově chyběl vícevrstvý toaletní papír, a když ho na Seychely dovezl a začal prodávat, téměř zničil tamní továrnu.

Bývalý elitní detektiv Tichý je přesvědčen, že by po případném návratu do Česka znovu naskočil na dráhu zločince. „Už tehdy říkal, že mu česká policie zkazila život a připravila ho o miliardy. Určitě by se chtěl pomstít,“ konstatoval.

Otázkou prý zůstává, kdo by za něj dělal špinavou práci a za kolik. „Tolik prostředků přeci jen nemá. Ovšem je tu dost lidí, kteří jsou mu zavázáni,“ dodal Tichý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šest let od vraždy Kuciaka a Kušnírové: Dál musíme být opatrní, říká reportérka ze Slovenska

Tagy:
Afrika Jihoafrická republika ministerstvo spravedlnosti věznice Radovan Krejčíř Česko Seychely Ministerstvo spravedlnosti České republiky Jižní Afrika Karel Tichý