Ještě jsme neskončili, burcuje Nečas před finále MS. Se spoluhráči si plní dětský sen

Hokejista Martin Nečas

Češi porazili na MS výběr Švédska

Čeští hokejisté se v neděli večer utkají se Švýcarskem ve finále mistrovství světa. V pražské O2 areně si zahrají o zlato po 14 letech, kdy naposledy získali titul. Jistotu další medaile po dvou letech od bronzu z Tampere získali svěřenci Radima Rulíka po sobotní semifinálové výhře nad Švédy 7:3.

V dosud posledním utkání o zlato v roce 2010 vyhráli Češi v Kolíně nad Rýnem nad Ruskem 2:1. V součtu s prvenstvími bývalého Československa to byl 12. titul v historii. Ze současného kádru ho tehdy slavil také nynější kapitán Roman Červenka.

ČTĚTE TAKÉ: Na tyhle narozeniny nikdy nezapomenu, říká dojatý Pastrňák. Chceme pro fanoušky urvat zlato

„Poslední krok je vždycky nejtěžší,“ prohlásil Rulík po výhře nad týmem Tre Kronor. „Trošku víme, co čekat. Koukneme na nějaké věci ze zápasů, co jsme mohli udělat jinak, trenéři nám s tím pomůžou. Dobře se připravíme a jdeme na to. Celý turnaj směřuje k těmhle zápasům: ke čtvrtfinále, semifinále a finále. Doufám, že budeme hrát dobře i ten příští zápas a všichni na to budeme mít jen nejhezčí vzpomínky. Pak se třeba jednou potkáme a můžeme si o tom povídat. To je to, co od těchto turnajů chcete,“ řekl útočník Lukáš Sedlák.

Umístění českého týmu na MS:

1993 - bronz, 1994 - 7. místo, 1995 - 4. místo, 1996 - zlato, 1997 - bronz, 1998 - bronz, 1999 - zlato, 2000 - zlato, 2001 - zlato, 2002 - 5. místo, 2003 - 4. místo, 2004 - 5. místo, 2005 - zlato, 2006 - stříbro, 2007 - 7. místo, 2008 - 5. místo, 2009 - 6. místo, 2010 - zlato, 2011 - bronz, 2012 - bronz, 2013 - 7. místo, 2014 - 4. místo, 2015 - 4. místo, 2016 - 5. místo, 2017 - 7. místo, 2018 - 7. místo, 2019 - 4. místo, 2020 - zrušeno kvůli pandemii koronaviru, 2021 - 7. místo, 2022 - bronz, 2023 - 8. místo.

Je přesvědčený, že nikoho z týmu nepřepadla předčasná euforie. „Nemyslím, že je těžké zůstat nohama na zemi. Všichni si uvědomují, jaký to bude zápas. Jestli vyhrajete 1:0, nebo 7:3, to je úplně jedno. Se Švédy jsme vyhráli s tolika góly, čtvrtfinále bylo na jeden gól. Na tom vůbec nezáleží, výhra je výhra. Teď jdeme na poslední zápas a připravíme se jako doteď vždycky. Každý zápas začíná od stavu 0:0. Potvrdili jsme si, že můžeme porazit každého, takže budeme chtít pokračovat dál naší hrou,“ řekl Sedlák.

„Ještě nejsme hotoví, zítra (v neděli, pozn. red.) máme nejdůležitější zápas. A neskutečnou motivaci zopakovat ten rok 2010. Je to něco, o čem jsme snili odmalička – vyhrát Stanley Cup a vyhrát mistrovství světa. Ještě navíc v Česku, to je úplně top. Je to super, jsme v euforii, ale ještě nejsme u konce,“ dodal další forvard Martin Nečas.

Rulíkův výběr se může opět těšit na obrovskou podporu publika. „Myslím, že jsme fakt hokejový národ, dokazují to lidi, jak chodí na každý zápas a jak chodili i na ty ne tak populární týmy. Fanoušci nás ženou dopředu. Chceme jim to dopřát, doufám, že je potěšíme. Bylo by to krásné. Je zapotřebí připravit hlavy a jít do toho naším hokejem, který jsme hráli doteď,“ prohlásil odhodlaně Sedlák.

Svou roli, tím spíš v závěrečné fázi turnaje, by mohlo sehrát pár hodin odpočinku navíc. „Je super, že jsme to urvali a máme trošku víc času na tu pauzu. Když hrajete v osm, tak jdete spát kolem druhé, půl třetí. Když hrajete zápasy dva dny po sobě, tak to není zrovna nejlepší, ale takhle super pro nás,“ podotkl Nečas.

Švýcaři v druhém semifinále přetlačili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Na zlato dosud v historii MS nedosáhli, ale v posledních 11 letech získali dvakrát stříbro. V obou případech podlehli Švédům. Druhé místo mají v medailové sbírce také z roku 1935.

Český výběr se s reprezentací ze země helvétského kříže utkal už v základní skupině a soupeř zvítězil 2:1 rovněž až po rozstřelu.

Loni český tým podlehl švýcarským hokejistům v základní skupině šampionátu 2:4. Během této sezony svedly oba celky čtyři souboje v Euro Hockey Tour. Češi vyhráli 1:0, 3:2 v prodloužení a 5:3, na Českých hrách v Brně podlehli 1:2.

„Ještě není konec, máme před sebou finále. Češi mají dobrý tým, ale my se musíme soustředit na sebe. Pak je můžeme porazit. Dát sedm gólů Švédům je působivé, ale stát se může vše,“ řekl švýcarský obránce Dean Kukan.

Finále začne ve 20:20 a trenér Rulík v něm bude postrádat obránce Jana Ruttu, jenž byl dodatečně potrestán za zákrok na Isaca Lundeströma. Otazník je navíc u startu dalšího beka Jakuba Krejčíka, který sice po zásahu kotoučem semifinále dohrál, ale po jeho skončení zamířil na vyšetření do nemocnice.

O pět hodin dříve se utkají sesazení obhájci titulu Kanaďané se Švédy o bronz.

Pokud bude při obou utkáních vyprodané hlediště (17 413 diváků), bude vedle dalšího vylepšení diváckého rekordu poprvé v historii pokořena i hranice 800 tisíc diváků. Aktuálně je rekord v návštěvnosti na čísle 765 385 diváků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Martina bych přeprala i já, místo bitek krouží jako surikata, říká Nečasova partnerka Nikola

Tagy:
Martin Nečas sport Radim Rulík Roman Červenka Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji Jakub Krejčík hokej Švýcarsko Dean Kukan