Výjimečný kretenismus, říká o boji o Bachmut bývalý Putinův velitel. Ministra by popravil

Bývalý šéf proruských separatistů a proválečný blogger Igor Girkin se na sociální síti Telegram tvrdě opřel do vojenské strategie Kremlu. Podle něj bylo naprosto scestné, že ruské jednotky tolik lpěly na zabrání Bachmutu, protože při bojích o město utrpěly těžké ztráty. Girkin se domnívá, že Kreml chtěl získat Bachmut jen z propagandistických pohnutek.

Na téma bitvy o Bachmut se na sociální síti Telegram rozepsal válečný veterán Igor Girkin, který hrál v minulosti klíčovou roli při ruských operací na Krymu a Donbasu, kdysi navíc sloužil u tajné služby FSB. Ačkoli má silně proválečné a proruské názory, poměrně často se uchyluje k nevybíravé kritice Kremlu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dodávky stíhaček blokovat nebudeme, slíbil Biden Zelenskému. Oznámil další vojenskou pomoc

Nyní se mimořádně ostře opřel do taktiky, jakou ruské velení nařídilo vojákům. Podle Girkina se z bitvy o Bachmut stala opotřebovávací partie, při které Rusové ztratili až příliš mnoho sil, a to výměnou za minimální územní zisky. Na jeho slova upozornil britský web The Express.

„Kretenismus této myšlenky (zabrání Bachmutu) je výjimečný. Je ovšem realizovaná se stejně pochmurnou a idiotskou zarputilostí, se kterou se snaží už osm let implementovat ty stejné ‚nealternativní minské dohody‘,“ uvedl Girkin na Telegramu.

Ruský blogger a někdejší vojenský velitel tzv. Doněcké lidové republiky se domnívá, že při bitvě o Bachmut se ruská armáda až příliš zdržela a zbytečně se vyčerpala před blížící se ukrajinskou protiofenzivou.

„Plán na dobytí Donbasu byl špatně koncipován a spotřeboval mnoho zkušených vojáků, téměř úplně vyčerpal zásoby zbraní, vybavení a munice, které jsou nezbytné pro další útočné operace,“ myslí si ruský veterán, který v minulosti prohlásil, že by měl ministr obrany Sergej Šojgu za své výkony při vedení války skončit před popravčí četou.

Problémy při protiofenzivě

Bitva o Bachmut byla podle Girkina ze strany Ruska zbytečná a Kreml v ní údajně pokračoval jen z propagandistických pohnutek, aby mohl před veřejností obhájit válku na Ukrajině.

Ruské jednotky v oblasti jsou prý teď tak vyčerpané, že nebudou schopné efektivně čelit ukrajinské protiofenzivě. Kyjev proto podle něj získá mnohá území zpět.

Girkin patří mezi přední proválečné bloggery v Rusku. Na Telegramu, sociální síti, která je v Rusku velmi populární, ho sleduje zhruba 800 tisíc lidí. Vedle Šojgua v minulosti kritizoval i šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Muže, který hrál při dobývaní Bachmutu klíčovou roli, označil Girkin za „psychopata“, který chce svrhnout Vladimira Putina a měl by být odstraněn.

Podle ukrajinského politologa Maxima Jaliho zůstává Girkin navzdory své kritice Kremlu a průběhu války dál vlivovým agentem ruské tajné služby FSB. „Bez souhlasu s lidmi nahoře by už dávno seděl ve vězení za takzvanou diskreditaci ruské armády,“ řekl před časem pro CNN Prima NEWS.

Podle Moskvy bitva o Bachmut skončila. Ukrajina tvrdí, že stále drží předměstí a jejím vojákům se údajně daří postupovat. Tak či tak se z Bachmutu stalo naprosto zničené město, symbol války, utrpení i odporu.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina kritika Rusko velení Vagnerova skupina Bachmut Igor Girkin