Výkonný mobil na hry a videa či „rtěnka“ se sluchátky. Vyzkoušeli jsme novinky od Huawei

Čínský technologický gigant Huawei po krátké pauze ukázal svou nejnovější řadu mobilních telefonů. Model Nova 9, který se naplno představil na vídeňské akci, cílí dle slov výrobce především na mladší zákazníky, kteří tráví čas focením a natáčením videí. Tomu odpovídají i nové funkce, svižný operační systém i výkon. Mimo to byla na tiskovém brífinku představena také bezdrátová sluchátka v designu rtěnky či nové prémiové chytré hodinky. Redakce CNN Prima NEWS měla možnost si tato zařízení vyzkoušet v praxi.

Co se týče designu, jde o elegantní, lehký a tenký mobil se zakřiveným displejem na okrajích telefonu. Kromě klasické černé varianty ukázal čínský výrobce i světle modrý model s perleťovým povrchem. Huawei vsadil na 6,57“ OLED displej s obnovovací frekvencí 120 Hz. V řeči laiků to znamená hladké a krásně plynulé animace, čemuž napomáhá také slušný výkon telefonu.

Nova 9 v sobě skrývá kvalitní osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 778 G a 8 GB operační paměti, což je dobrý příslib i pro uživatele, kteří by si chtěli zahrát náročnější mobilní hry. Potěšila i úložná kapacita o velikosti 128 GB, ačkoliv je škoda, že telefon nepodporuje rozšíření prostoru o paměťové karty – při natáčení videa ve vysokém rozlišení by se něco podobného rozhodně hodilo.

Největší devízou je v případě Huawei Nova 9 fotografický výkon. Telefon se může chlubit zadními čtyřmi objektivy – od širokoúhlého po makro – hlavním hrdinou je nicméně ten primární s rozlišením 50 megapixelů. Pozadu není ani přední kamera s 32 megapixely, přičemž obě dokážou natáčet videa v rozlišení 4K.

Ve zkratce nejde o žádný propadák, z testovacích snímků lze ale v některých situacích vidět, že se mobil občas pere s ostrostí snímků v širších scénách, případně si umělá inteligence až příliš „dokresluje“ některé fotografie, které pak působí buďto příliš kontrastně až uměle. Redakce ale byla upozorněna, že je na cestě nová aktualizace mobilu, která by měla některé neduhy fotoaparátu odstranit. Na celkové hodnocení kvality pořízených fotek je tedy nejspíše ještě brzo.

Mobil pro milovníky Instagramu i TikToku

Představitelé Huawei dle svých slov chtějí cílit především na mladší generace uživatelů, čemuž odpovídají i nové funkce. Tou zdaleka nejzajímavější je možnost natáčet přední i zadní kamerou zároveň, a to v několika režimech. Pro vlogery a tvůrce videoobsahu na sociálních sítích by mohlo jít o pomyslné eso v rukávu – zatímco zadní kamera snímá dění před uživatelem, přední kamera zaznamenává třeba jeho tvář. Zajímavou funkcí je i plynulé přepínání mezi přední a zadní kamerou, aniž se přerušilo natáčení.

Huawei se posledních několik let musel prát s nepříjemnou situací, kdy mu byl ve světle amerických sankcí odepřen přístup od služeb technologické firmy Google. Dá se říci, že čínský výrobce problém vyřešil relativně dobře – za překvapivě krátký čas přišel nejen s vlastním obchodem s aplikacemi zvaný AppGallery, ale také dobře fungujícím řešením, jak si doinstalovat do telefonu aplikace třetích stran.

V praxi tedy ani není problém rozchodit služby od Googlu, nevyjímaje e-mailového klienta jako Gmail či cloudovou službu Google Disk. Má to ovšem několik zádrhelů, jako jsou opožděné či chybějící oznámení z aplikací nebo občasné pády programu. Mobilní hry zvládá obstojně a bez jakýchkoliv záseků, problém ale spíše tkví v titulech, které bez služeb Googlu nemůžou naplno fungovat. Obsáhlejší článek z testování mobilu redakce CNN Prima NEWS připravuje.

Trošku paradoxní je, že Huawei Nova 9 přeci jen v jádru pohání operační systém od Googlu, byť je výrazně zamaskovaný prostředím EMUI 12. Zde je možná škoda, že se výrobce neodhodlal do tohoto modelu rovnou nainstalovat svůj vlastní nový systém Harmony OS. Celkově je ale prostředí telefonu příjemně svižné, přehledné a logické.

Nova 9 sice nepodporuje bezdrátové nabíjení, to kabelové je ale bleskurychlé. Díky přibalené nabíječce se mobil dostane „z nuly na sto“ procent za necelých 40 minut, což si mohla redakce CNN Prima NEWS vyzkoušet i v praxi. Kapacita baterie o velikosti 4300 mAh je dostačující a po běžném používání vždy na konci dne zbyde určitá rezerva, třebaže se uživatelé nevyhnou každodennímu nabíjení.

Mobilní nadšence možná zarazí cenovka – Huawei Nova 9 je v ČR k mání v rámci předobjednávek za 12 999 korun, čímž se ale dostává do ringu se silnou konkurencí z dílen Samsungu, Xiaomi či Honoru. Ačkoliv se výkonnostně tolik příliš neliší, jejich výhodou v tomto boji je bezesporu podpora služeb od Googlu i 5G konektivita, případně certifikovaná voděodolnost.

Huawei na druhou stranu v předobjednávce nabízí ke každému mobilu sluchátka Freebuds 4 v hodnotě tří tisíc korun, což už dělá výslednou cenovku o poznání snesitelnější. Navíc tím výrobce eliminuje možné zklamání z toho, že telefonu chybí 3,5mm slot pro drátová sluchátka.

Rtěnka, nebo sluchátka?

Poměrně velkým překvapením bylo představení bezdrátových sluchátek Huawei Freebuds Lipstick. Třebaže jde po technické stránce o již dostupné Freebuds 4, pozornost vzbudilo především nabíjecí pouzdro připomínající rtěnku. V kombinaci s červenými sluchátky jde o přesvědčivý efekt, kterému pomáhá i tvar a leštěný povrch – třebaže to zároveň znamená, že není těžké pouzdro z nerezové oceli „pošpinit“ svými otisky prstů.

Co se týče sluchátek, ta vydrží zhruba čtyři hodiny v neustálém provozu (s pouzdrem pak dalších 20). Ovládají se pomocí dotykových nožiček, které reagují na jednotlivá gesta prstu – lze s nimi přeskakovat či zastavovat skladby a měnit i hlasitost. Přítomna je rovněž technologie aktivního potlačení okolního hluku, samotnou kvalitu zvuku ale redakce CNN Prima NEWS ještě neměla možnost podrobněji ohodnotit.

Sluchátka si rozumí s téměř všemi mobilními operačními systémy, od Androidu a iOS po Harmony OS od Huawei. Stejně tak se umí přes bezdrátovou funkci Bluetooth připojit ke dvěma různým zařízením najednou. Stylový doplněk k mobilu nicméně bude něco stát – výrobce stanovil cenu na 249 eur, což je v přepočtu 6 400 korun.

Dvojice nových chytrých hodinek

Na vídeňské akci se představily také dva nové modely chytrých hodinek vyšší třídy. Huawei GT 3 sází na klasický design s vyměnitelnými řemínky a pohodlným ovládáním přes dotykový displej. Robustnější 46mm verze i menší 42 varianta nabízejí štědré množství monitorovacích funkcí – nechybí například senzor srdečního tepu a sledování kvality spánku, teploměr či obsáhlý sportovní režim včetně hotových cvičebních plánů.

Čínský výrobce ukázal i další funkce, jako je dálkové ovládání spouště foťáku chytrého telefonu. Pochlubil se rovněž výdrží hodinek – větší 46mm verze zvládne na jedno nabití fungovat celých 14 dní, zatímco 42mm varianta má baterii na týdenní provoz. Dá se ale očekávat – stejně jako u všech chytrých hodinek – že s náročnějším používáním půjde výdrž dolů o něco rychleji.