Výpadky v zásobování armády? Rusko se blíží k militarizaci celého státu, řekl expert

Ruský voják vede ukrajinské válečné zajatce.

360° (1025)

Rusko chce zvýšit a zrychlit výrobu vybavení pro své vojáky. Zvlášť v posledních týdnech se totiž objevují zprávy, že nově mobilizovaní muži dostávají nevyhovující náčiní. Rusista Jiří Just, který žije dlouhodobě v Moskvě, v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že se Rusko blíží k militarizaci celého státu.

V Rusku se množí stížnosti na stav tamní armády. Mnozí branci si podle všeho musí kupovat vlastní vybavení, protože v armádních zásobách ho není dostatek, případně zcela chybí. Bezpochyby to souvisí s ruskými ztrátami během invaze na Ukrajině, které budou značné.

„Je třeba zapojit všechny kapacity lehkého průmyslu, a to včetně malých podniků, do výroby vojenského materiálu. Musíme zajistit, aby našim vojákům nechybělo vybavení,“ prohlásil ruský premiér Michail Mišustin. Že se ruský režim postupně militarizuje, si všiml také Jiří Just.

„Problém je hlubší. Nejen ruské hospodářství, ale celá ruská společnost už se zapojuje do zásobování armády. Všechny administrativy jednotlivých regionů se snaží pomáhat brancům i armádě jako celku. Jde o finanční kompenzace i shánění neprůstřelných vest a helem, ponožek, spacáků nebo karimatek – tedy základních potřeb, které by měl opatřit stát,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vedení regionů plánují zrušit oslavy novoročních svátků, aby peníze zbyly pro armádu. Rusko se celkově blíží k militarizaci celého státu. Slýchali jsme, že je silné, jenže teď musí běžní lidé kupovat vojákům i ponožky,“ dodal Just.

Celý blok k Ukrajině, v němž kromě Justa vystoupili také vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno či bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), naleznete v úvodním videu.

Tagy: