Rána v případu Maddie. Smrt klíčového svědka může zhatit vyšetřování, policie bojuje s časem

Vyšetřování případu zmizení Madeleine McCannové se může zkomplikovat. Klíčový svědek Helge Busching, který poskytl během vyšetřování zásadní informace, umírá na rakovinu. Hlavním podezřelým v případu je německý tulák Christian B. Informoval o tom web Sky News.

Někdejší známý hlavního podezřelého a odsouzený kriminálník Helge Busching se postaral, aby se policie v případu zmizelé Maddie před sedmi lety zaměřila právě na Christiana B. Tehdy se měl Němec k zločinu Buschingovi přiznat – údajně zaznělo, že „dívka neplakala, když ji unesl“.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivá výpověď u soudu v případu zmizelé Maddie: Podezřelý si natáčel znásilnění, řekl svědek

Busching ve středu vypovídal u soudu, přičemž byl dotázán, jakou roli sehrál při vyšetřování případu pohřešované dívenky. Řekl, že za ním britští detektivové přiletěli a tři dny ho vyslýchali.

V pátek ovšem jiný svědek, Michael Tatschl, který také vypovídal, sdělil, že Buschingovi byla nedávno diagnostikována rakovina střev a nezbývá mu mnoho času. „Když jsme spolu před čtyřmi dny telefonovali, probírali jsme obecné věci včetně jeho rakoviny. Je to dost vážné. Diagnózu si vyslechl teprve před pár měsíci,“ řekl Tatschl u soudu v Německu podle webu Sky News.

Protože Busching umírá, mohlo by se zhatit celé vyšetřování. Kriminalisté se již několik let snaží najít dostatek důkazů, aby mohli hlavního podezřelého, Christiana B., obvinit.

Vloupal se nahý do apartmánu turistů

Busching ve středu u soudu promluvil o sexuálních zločinech, kterých se Christian B. údajně dopustil. Zároveň soudu sdělil, že zapojení se do vyšetřování případu zmizelé Maddie McCannové mu negativně ovlivnilo život. „Nečekal jsem, jaké to bude mít následky. Přišel jsem o práci, o byt a nemám žádné přátele. Můj život se negativně změnil,“ přiznal.

Tatschl, rakouský truhlář, pak vypověděl, že se mu Christian B. chlubil, jak se vloupával do apartmánů portugalských turistů, zatímco spali. Jednou se měl k rekreantům dokonce vloupat nahý, mladou turistku to však probudilo a začala křičet, napsal britský deník Daily Mail.

S německým tulákem se Tatschl seznámil před dvaceti lety na portugalském pobřeží Algarve. Měli společnou zálibu v autech.

Na začátku roku 2006 bydlel rakouský truhlář částečně v pronajatém domě Christiana B. v Praia da Luz. Přátelé německého tuláka řekli Tatschlovi o videu, které našli v jeho domě. Na záběrech bylo údajně zachyceno znásilnění starší ženy, on sám však záznam neviděl.

Tatschl u soudu ale vypověděl, že během jeho pobytu v domě Christiana B. viděl různé sexuální pomůcky, včetně bičů a pout. Nalezl také tajné skrýše, ve kterých si jeho přítel schovával kradené věci, včetně zhruba pětiset pasů.

Madeleine McCannová zmizela z apartmánu v portugalském Praia da Luz 3. května 2007, tedy pár dní před svými čtvrtými narozeninami. Tehdy tříletá holčička zmizela v momentě, kdy byli její rodiče na večeři s přáteli.

Christian B. se do Portugalska odstěhoval v roce 1995 poté, co si v Německu odseděl dva roky za zneužívání malého děvčete. V současné době je souzen v německém Braunschweigu za nesouvisející sexuální trestné činy. Avšak tři znásilnění a dvě sexuální napadení popírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pátrání po Maddie: Manželé našli tajemnou svatyni. Mluví o husí kůži i divném postupu policie

Tagy: