Výsměch. Lidé musí platit faktury a vláda jim nabízí zateplování, kritizoval Juchelka

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka

PARTIE Terezie Tománkové 29.5.2022

Lidé musí platit faktury a vláda jim nabízí zateplování, kritizoval poslanec Aleš Juchelka (ANO) kabinet Petra Fialy (ODS) v Partii Terezie Tománkové na stanici CNN Prima NEWS. Reagoval tak na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který řekl, že by ministři měli lidi motivovat ke spoření.

„Motivovat v této době firmy nebo občany je pro ně výsměch. Nemají peníze na to, aby zaplatili faktury, a vy jim řeknete: Musíte zateplit fasádu, vyměnit okna, dát si tepelné čerpadlo, soláry na střechu. Ale lidé platí faktury teď,“ upozornil Juchelka Jurečku.

Ten totiž řekl, že by vláda měla lidi motivovat ke spoření. „Každá uspořená kilowatthodina bez Putina je suprová plus každá nově vyrobená kilowatthodina z obnovitelného zdroje na střeše rodinného domu, někde na fasádě, to je ta cesta, kterou my jako politici a vláda v České republice máme jít,“ zdůraznil v Partii ministr.

Reagoval tak na dotaz, zda vláda v posilování energetické nezávislosti zvažuje podobnou cestu  jako Velká Británie. Ta totiž dočasně zavádí 25 daň pro energetické firmy, peníze potom chce použít na pomoc chudším rodinám. „Jsem opatrný na to říkat, že zavedeme vyšší daně sektorové, ať ž to je firma z energetiky nebo zahraniční, jako to dělá pan Orbán v Maďarsku. To může vést k tomu, že se nám začne pracovní trh negativně vyvíjet a začne narůstat nezaměstnanost, to nikdo nechceme,“ varoval.

Podle něj je lepší firmy motivovat nebo donutit k tomu, by dělaly opatření ve prospěch občanů a firem. „Jedno z nich je, že firmy musí plnit zásobníky, i když by s tím některé rády počkaly. Pro mě je klíčové zapojit firmy do toho, že musí dělat kroky vedoucí k bezpečnosti ČR v oblasti energetiky a zapojit je do toho, aby posilovaly rozvoj obnovitelných zdrojů, aby nám pomáhaly diverzifikovat naše energetické portfolio. Pro mě je smysluplnější, ať do toho zapojím teď jejich peníze, a tím vytvořím podmínky, protože i jejich zájem je reagovat na situaci, chtějí diverzifikovat,“ vysvětlil Jurečka.

Pomoc je želví, vlastně není

Podle Juchelky ale kabinet nepomáhá lidem dostatečně. „Vláda rodinám řekne, že pro ně má geniální nástroj – web Deštník proti drahotě, kde všechnu pomoc najdou. Je to všechno pomalé, želví a vlastně to není. Jsou to sliby a signály,“ kritizoval kroky vlády.

Ministr práce ale zdůraznil, že z modernizačního fondu už letos běží investice za 30 miliard korun do úspor a do obnovitelných zdrojů. „Ti, kteří čerpají například přídavek na děti si mohou získat až 95 dotaci z kotlíkových dotací, aby kotel mohli vyměnit například za tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku. To je zdostupnění toho, na co nízkopříjmové skupiny obyvatel roky neměly šanci dosáhnout,“ vysvětlil příklad, jak lidi kabinet motivuje.

Od začátku války na Ukrajině se vlády evropských zemí snaží zajistit co největší nezávislost na Rusku. Důraz kladou právě i na obnovitelné zdroje.

Tagy:
peníze Marian Jurečka ODS Terezie Tománková KDU-ČSL ANO 2011 vláda Aleš Juchelka vláda Petra Fialy obnovitelný zdroj