Vysoké ceny nutí Čechy jednat. Vracejí se k zahrádkaření a pěstování vlastní zeleniny

Co načala covidová pandemie, to dokonaly vysoké ceny v obchodech. Češi se ve velkém vracejí k zahrádkaření a pěstování vlastní zeleniny a ovoce. O sazenice a semínka je enormní zájem a vysokou poptávku potvrzují i výrobci skleníků.

Vyškrtnout z nákupního seznamu nebo ceny prostě skousnout? Takové dilema teď lidé zažívají v obchodech dnes a denně. Například cena kila paprik se pohybuje kolem 150 korun, rajčata neklesají pod 100 korun za kilo a cibule vychází na 29 korun. Domácnosti proto musí řešit, jak vysokým cenám uniknout.

Ondřej Koňárek si před několika týdny koupil rodinný dům nedaleko Zlína. K jeho velké radosti k němu patří i skleník na zahradě. Bourat ho rozhodně nebude, má s ním velké plány. „Skleník opravím, zasadím zeleninu a budeme si pěstovat svou vlastní, protože v obchodech je hrozně drahá a domácí zelenina je domácí zelenina,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paprika jako luxus. Ceny zeleniny dál porostou, řekl expert a jmenoval nejohroženější druhy

A podle výrobce skleníků není rozhodně jediným. „Tento trend je stoupající. Nejenom na našem trhu, ale i v zahraničí. Dodáváme do všech zemí Evropy, kde je to podobné,“ popsal jednatel společnosti vyrábějící skleníky František Kladiva.

Rušno začíná být i v zahradních centrech. Poptávka je nejen po sazenicích, ale i po semínkách. „V tuto dobu se už hodně nakupují semínka. Často jde o rajčata a papriky, protože jejich ceny vyletěly asi ze všeho nejvíce,“ popsala zahradnice jednoho z jindřichohradeckých center Božena Hojková.

Investice do nového skleníku, který může vyjít na desítky i stovky tisíc korun, se podle prodejců určitě vrátí – někdo se při práci s motyčkou i příjemně odreaguje.

Tagy: