Vyšší odvody pro bezdětné? Proti jsou jen ti, kteří se bojí, že shoří planeta, říká ekonom

Návrh lidovců na vyšší odvody pro bezdětné rozhádal vládní strany a neshodnou se ani odborníci. Podle ekonoma Vladimíra Pikory je ale návrh v průběžném důchodovém systému férový. Bezdětnému člověku totiž budou penzi de facto platit děti jeho spoluobčanů. Ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček by naopak do daňového řádu takto nezasahoval.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil návrh na vyšší odvody pro bezdětné jako solidární a zodpovědné opatření. V předloze se počítá rovněž s tím, že při výchově tří a více dětí by odvody rodičům naopak klesaly. Podle lidovců má jít o motivaci k vyšší porodnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO urazilo celý stát, míní o schůzce k důchodům Schmarcz. Správný krok, oponoval Kulidakis

S návrhem souhlasí ekonom Vladimír Pikora, podle kterého je ale lidovecká předloha nedokonalá. „V důchodovém systému chybí peníze a nelze je odtud brát. Ti, co nemají děti, tak budou mít vyšší odvody. Ti, kteří děti mají, tak budou platit jako doposud,“ řekl pro CNN Prima NEWS Pikora.

Podle něj se nejedná o diskriminaci, protože stát má zaveden průběžný důchodový systém. Což znamená, že lidé si nepředplácejí peníze na důchod, ale v aktuálním čase odevzdávají peníze na penze současných seniorů. „Je absolutně nelogické, aby si někdo myslel, že bude mít stejný důchod jako ostatní v případě, že nebude mít děti. Na něj by totiž nikdo neplatil. Pokud nebude mít plátce, tak proč by se na něj měly skládat například moje děti?“ řekl dále Pikora. Dodejme, že Pikora je otcem sedmi dětí.

Proti návrhu se ohradilo hned několik vládních stran. Ostře se ohradili například Piráti, hnutí STAN i TOP 09. Podle Pikory je ale důležité rozlišovat mezi těmi, kteří děti mít nemohou, a lidmi, kteří děti mít nechtějí. „Voliči těchto stran si myslí, že planeta za pár let shoří. Proto nemusí řešit důchody a děti mít nechtějí. Návrh ale bude mít podporu u těch, kteří se neobávají shoření planety,“ dodal.

S návrhem ovšem nesouhlasí poradce premiéra a ekonom BHS Štěpán Křeček. Podle něj by se do daňového řádu nemělo takto zasahovat. „Je to kontroverzní myšlenka. Vzhledem k tomu, že český daňový řád dává výrazné slevy na dani z příjmu na děti, tak se domnívám, že by úprava měla být směřována právě do daně z příjmu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček: „Nedomnívám se, že by se měly vytvářet další výjimky v jiných systémech, když jsou zohledněny v daňovém systému. Odvody bych v tomto případě neupravoval.“

Návrh počítá i se slevou podle počtu potomků

Lidovci budou chtít o předloze nejprve jednat na vládě s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle jejich návrhu by se bezdětným nad 35 let sazba zvedla z nynějších 7,1 procenta na 9,1 procenta z hrubého výdělku. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům se dvěma dětmi na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let a rodičům s jedním dítětem by zůstaly odvody ve výši 7,1 procenta.

V návrhu je také uvedeno, že se má zvýšit daňová sleva podle počtu potomků. Na jedno dítě by se mohla zvednout v jednotlivých variantách ročně o 1 200 až 2 400 korun, u dvou dětí o 3 600 až 7 200 korun a u tří a více dětí o 7 200 až 14 400 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Osm korun za kilo vyvolalo cibulové šílenství. Farmář se rozhodl pro netradiční prodej, podívejte se na reportáž.

Tagy: