Atentát Trumpa poznamenal. Exprezident ztrácí razanci, jeho okolí mluví o psychických potížích

Zraněný Donald Trump je ochrankou odváděn do auta.

Trump bude na veřejnosti vystupovat už jen za neprůstřelným sklem

Donald Trump bude na veřejnosti vystupovat už jen za neprůstřelným sklem. Oznámily to americké tajné služby. Měsíc po atentátu na amerického exprezidenta, který opět usiluje o Bílý dům, se zdá, že ho nešťastná událost poznamenala více, než je ochoten přiznat. Jeho vystoupení podle analytiků ztrácejí na razantnosti a působí unaveným dojmem. Lidé z Trumpova okolí mluví dokonce o psychických potížích.

Trumpovi spolupracovníci mají o svého šéfa strach. Podle zdrojů z jeho blízkého okolí 78letý politik zřejmě trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). S informací přišel měsíčník Vanity Fair.

ČTĚTE TAKÉ: Trump, Harrisová, Vance nebo Walz. S kým se shodnete v názorech na Ukrajinu nebo migraci?

„Díval se na ten sedmivteřinový klip, kdy jen o vlásek unikl kulce mířící přímo na jeho hlavu, znovu a znovu. Pořád dokola,“ líčil exprezidentův spolupracovník.

Trumpovo vítězné gesto pár vteřin po atentátu se stalo symbolem jeho kampaně. Ovšem událost, kdy byl tak blízko smrti, ho hluboce zasáhla a často se k ní vrací. „Mluvil jsem, poté jsem se pootočil dozadu – a bing. Kdybych to neudělal, už tu nejsem. Bůh s tím má co do činění. Je to zázrak,“ nechal se Trump slyšet v jednom z projevů.

Trump vypadl z pohodlné pozice

Poslední měsíc však kandidát na prezidenta působí nejistě, unaveně a proti své o dvacet let mladší soupeřce ztrácí každým dnem další preferenční body.

„Trump je v posledních týdnech zcela vykolejený. Byl ve velmi pohodlné pozici – celá kampaň okolo Joea Bidena byla zastíněna otázkami ohledně věku a mentálního stavu prezidenta. A najednou se Trump musí učit útočit na nového protikandidáta. Nejde mu to. Osobní urážky mu nejdou, není schopen se držet základních témat, kde má navrch,“ sdělil pro CNN Prima NEWS politolog Jakub Lepš.

Kamala Harrisová, které vyčítali nedostatek konkrétních představ, jak by chtěla zemi vést, v pátek představila základní body svého ekonomického programu. „Jako prezidentka chci řešit vysoké náklady, které Američany trápí nejvíc, jako jsou třeba potraviny,“ uvedla.

Slíbila také podporu bydlení nebo větší daňové úlevy pro rodiny s dětmi. Zásadním okamžikem souboje o prezidentské křeslo bude už brzy první televizní duel, který kandidáty čeká 10. září.

Tagy: