RADAR: Tropy paralyzují Česko, hrozí i silné bouřky. Podívejte se, zda udeří ve vašem kraji

Koupaliště

Počasí (26.7.2024 6:55)

Během pátku a soboty se bude postupně oteplovat. Tropická vedra Česko paralyzují v sobotu, před vysokými teplotami rovněž varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí pro celé území s výjimkou západních a severních Čech. Noc na neděli může být někde i tropická. V neděli bude na většině našeho území pršet, objevit se mohou i silné bouřky. Mraky se rozeženou až v pozdějších hodinách.

pátek můžeme očekávat oblačné až polojasné nebe. V severozápadní polovině Čech bude přechodně zataženo, ojediněle se může vyskytnout slabý déšť nebo přeháňky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

K TÉMATU: Unikátní video tornáda na březích Labe u Hamburku. Najednou jsem viděl trychtýř, líčí svědek

„Očekáváme maxima od 24 do 28 stupňů Celsia. V nejnižších polohách Čech a na jihu Moravy by mohla teplota vystoupat až k 30 stupňům Celsia. Na horách by mělo být kolem 19, na Šumavě až 21 stupňů Celsia,“ objasnila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová.

V noci na sobotu zavládne polojasno nebo skoro jasno. Nad Čechami však může nastat přechodně až oblačno. Na západě a severozápadě se mohou ojediněle objevit i přeháňky. Teploměry naměří v rozmezí 17 a 13 °C.

Sobota by měla být plná slunečního svitu. Pravděpodobnost srážek hrozí během dne jen na severozápadě našeho území, a to v pásu mračen hlavně nad Karlovarským a Ústeckým krajem. „Až k večeru začne v souvislosti se studenou frontou oblačnosti od západu přibývat. Později se na západě a severozápadě objeví déšť nebo i bouřky,“ zdůraznila Hujslová.

Meteorologové během pátečního dopoledne vydali výstrahu před vysokými teplotami, které zavládnou během soboty téměř nad celým územím ČR. Přes den bude vrcholit příliv teplého vzduchu z Německa. Týkat se to bude hlavně nižších a středních poloh, ovšem s výjimkou západních a severních Čech. Výstraha je v platnosti od sobotního poledne do osmi hodin večer.

Maxima by se měla pohybovat mezi 29 až 33 stupni Celsia, přičemž na západě a severu Čech naměří místy teploměry spíše okolo 27 °C. Na jihu Moravy mohou teploty vystřelit až k hranici 35 °C. Hujslová rovněž varovala, že noc na neděli může být tropická, jelikož někde lidé naměří i 22 °C.

V neděli poté hrozí bouřlivé počasí. „Očekáváme oblačno až zataženo. Na většině území nastanou přeháňky doprovázené místy i bouřkami, které mohou být silnější. Odpoledne a večer však bude mraků od západu ubývat,“ informovala meteoroložka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Poslední den v týdnu přinese také ochlazení. Teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 stupni Celsia, přičemž na východě a jihovýchodě našeho území se přiblíží ke 30 stupňům Celsia.

Během pondělí zavládne podle předpovědi polojasné až jasné nebe. Postupně se bude oteplovat, teploměry naměří kolem 23 až 27 stupňů Celsia. Od poloviny následujícího týdne se mohou ojediněle objevit směrem od západu přeháňky a bouřky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, jaký vliv má na naše zdraví?

Tagy: