VÝSTRAHA: Česko čeká supertropická sobota, pak přijde horká noc. Kde bude nejtepleji?

Čekají nás poslední tropické dny.

Počasí 27.7.2024 (12:10)

Česko již několik dní svírají vysoké teploty a v sobotu tomu nebude jinak. Rtuť teploměrů vyšplhá až na 35 °C a ani v noci nepůjde na většině míst pod dvacet stupňů, čímž si vyslouží přívlastek tropická. Vyplývá to z předpovědi meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu, kteří v souvislosti s vysokými teplotami vydali výstrahu. Oslovení odborníci radí, jak přežít extrémní počasí. Mohou nastat problémy se spánkem i s denními aktivitami.

Podle informací meteorologů z ČHMÚ by v sobotu mohl nastat na jihu Moravy takzvaný supertropický den, který se vyznačuje teplotami nad 35 °C. Pro toto území platí výstraha před velmi vysokými teplotami. Ve zbytku republiky se bude rtuť teploměru pohybovat mezi 29 a 33 °C. Obloha bude polojasná až oblačná. Na severu a severozápadě se mohou ojediněle vyskytovat přeháňky či bouřky.

ČTĚTE TAKÉ: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Na velmi teplý den naváže na některých místech tropická noc. S tou jsou spojeny teploty nad dvacet stupňů. Ty se budou pohybovat mezi 18 a 22 °C, na západě Čech bude chladněji –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kolem 16 °C.

Víte - nevíte? Často si to dost lidí plete :) 🌡Letní den: je den, kdy maximální teplota dosáhne anebo překročí 25...

Posted by Meteo Včasné varování on Friday, July 26, 2024

Vysoké noční teploty mohou mít negativní vliv na kvalitu spánku. „Ideální teplota v ložnici je 20 stupňů. Abychom ji v bytě udrželi, je důležité během horkých dnů používat stínící techniku. Větrat by se pak mělo až po západu slunce, abychom si dovnitř nepouštěli horký vzduch,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS lékař a spánkový expert Martin Trefný.

Jak to je přesně s výstrahou?

V souvislosti s vysokými teplotami vydali meteorologové výstrahu, která se vztahuje na střední a jižní Čechy, většinu Moravy a část Slezska. „V takových vedrech je důležité dodržovat pitný režim. Dále je vhodné zejména v poledních a odpoledních hodinách omezit fyzickou zátěž,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová.

Přes neděli bude obloha oblačná až zatažená. Od západu do Česka dorazí přeháňky a místy i bouřky. Teploty mírně klesnou. V Čechách se denní maxima budou pohybovat v rozmezí od 22 do 26 °C. Na Moravě a ve Slezsku bude o něco tepleji, na teploměrech tam naměříme 26 až 30 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Vysoké teploty budou přetrvávat i na počátku následujícího týdne. V pondělí trochu klesnou na hodnoty mezi 23 až 27 °C. V úterý bude zase tepleji a denní maxima dosáhnou 25 až 30 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Tagy: