VÝSTRAHA: Na Česko se ženou silné bouřky. Podívejte se, kde hrozí kroupy a přívalové deště

Bouřky y se měly slévat do větších celků

Počasí 31.7.2024 (7:10)

Česko ve čtvrtek zasáhnou silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu vydal výstrahu. Hrozí také silný vítr. Pro středu je navíc v platnosti výstraha kvůli vysokým teplotám.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silnými bouřkami. Ty ve čtvrtek zasáhnou Čechy a jižní Moravu. Výstraha platí od 14 hodin do půlnoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pobaltí zasáhla silná bouře. Jeden člověk zemřel, 200 tisíc lidí nemá proud, jsou zrušeny lety

Podle meteorologů hrozí výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i kolem 60 mm. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější vítr.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Existuje možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Varovali, že nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně,“ sdělili meteorologové.

Nevylučují ani vydání výstrahy pro pátek. „Během pátku se mohou zejména v severovýchodní polovině území vyskytnout intenzivnější srážky. Přesnější lokalizace vyšších úhrnů je zatím nejistá,“ napsali na sociální síti X.

Ve středu je v platnosti výstraha před vysokými teplotami, které mohou dosáhnout až 34 stupňů. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezte tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávejte děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: