Výstraha před kalamitou trvá. Sněžit bude i o víkendu, teploty klesnou pod bod mrazu

Sníh na silnici

Česko opět pokryla sněhová nadílka, místy napadlo až 25 centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak vydal do pátečních 8 hodin ráno výstrahu před komplikacemi v dopravě. Sněžit má ale i přes víkend. Teploty klesnou maximálně k -8 °C a někde se může tvořit i ledovka.

pátek bude podle meteorologů oblačno až zataženo, během dne místy polojasno. Ojediněle se objeví sněhové přeháňky nebo slabé sněžení. Později večer bude na jihozápadě srážek přibývat. Nejvyšší teploty vystoupají k -1 až 3 °C, v 1 000 m na horách kolem -4 °C. Vát bude slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Českomoravské vrchovině přechodně 4 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Mohou se tak tvořit sněhové jazyky.

Od čtvrtečního dopoledne do pátečních 8 hodin ráno meteorologové vydali výstrahu před novou sněhovou pokrývkou. V Jihomoravském kraji mělo napadnout 10 až 20 cm, ojediněle až 25 cm nového sněhu. V Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském a na Vysočině mělo napadnout 7 až 15 cm nového sněhu.

ČHMÚ tak očekává sněhovou kalamitní situaci, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování a podobně. V případě mokrého sněhu mohou vzniknout škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení.

„Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Jezdit s dostatečnou rezervou paliva v nádrži. Nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla,“ upozorňují meteorologové na svém webu. Dodávají, že na horách mají lidé dodržovat pokyny Horské služby.

noci na sobotu bude zataženo až oblačno, ojediněle i polojasno. Od jihozápadu má podle odborníků místy slabě sněžit. Nejnižší teploty klesnou k -1 až -5 °C, ojediněle až k -7 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Českomoravské vrchovině zpočátku mírný jihovýchodní 3 až 6 m/s.

sobotu meteorologové očekávají zataženo až oblačno, ojediněle i polojasno. Místy bude sněžit, na Šumavě mají být srážky četnější. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti ojediněle bude kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k -2 až 2 °C. Vát bude mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní.

I v neděli má být oblačno až zataženo, ojediněle i polojasno. Ojediněle se objeví sněhové přeháňky, hlavně na horách. Večer v západní polovině Čech bude místy sněžit, postupně pod 900 m pršet, může i mrznout. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti ojediněle k -8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k -2 až 2 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s. ČHMÚ varuje, že večer se v západní polovině Čech může ojediněle tvořit slabá ledovka.

A podobné počasí odborníci předpovídají i na příští týden. Teploty budou ale postupně stoupat, takže místo sněhu meteorologové očekávají spíše déšť, po kterém se bude tvořit ledovka. Ke konci týdne se mají teploty vyšplhat přes den až 2 až 7 °C.

Tagy: