Silné bouřky udeří večer v Česku, místy i s kroupami. O víkendu se výrazněji ochladí

Bouřky

Počasí 18.8.2022 7:10

S koncem týdne nás čeká ochlazení a přibývající bouřky, přesto na celém území České republiky stále platí výstraha před požáry. Teploty klesnou pod tropickou třicítku už v pátek, výrazněji pak o víkendu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Čtvrtek bude polojasný. „Později odpoledne a večer se zejména v Čechách mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené nárazy větru kolem 70 km/h, v menší míře i přívalovými srážkami a kroupami,“ informují meteorologové. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 31 až 35 °C, na horách k 26 °C.

Vát má jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, který se bude odpoledne a večer v Čechách měnit na severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí. Pro celé území stále platí výstraha před vznikem požárů, na jižní Moravě, v okolí Prahy a v části východních i severních Čech dokonce vysoký stupeň nebezpečí.

Noc na pátek předpovídají meteorologové převážně oblačnou, postupně ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Nejnižší teploty klesnou na 16 °C, na jihovýchodě Moravy bude kolem 22 °C. Potýkat se budeme s mírným severozápadním větrem, na Moravě jihovýchodním až jižním o rychlosti 2 až 5 m/s.

pátek nás čeká oblačno až zataženo. Během dne přijdou od jihozápadu postupně na většině území přeháňky nebo déšť, v Čechách dokonce vydatný. Na Moravě a ve Slezsku budou místy bouřky. Nejvyšší teploty v Čechách budou maximálně 29 °C, jen na Moravě a ve Slezsku až 33 °C. „V Čechách může v kombinaci bouřek a vydatných srážek spadnout ojediněle i kolem 70 mm srážek,“ doplňují meteorologové.

Ochlazení se v Česku dočkáme až o víkendu, kdy teploty nepřesáhnou tropickou třicítku. Oblačné počasí doprovodí 22 až 26 °C, při dešti se navíc bude pohybovat kolem 19 °C. Právě déšť a přeháňky se očekávají na většině území.

Tagy: