VÝSTRAHA: Silné bouřky zasáhnou celé Česko, objeví se i kroupy. Kdy propuknou?

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

Počasí (17.8.2024 11:15)

Po celou neděli a na většině území Česka hrozí silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami. V noci na pondělí pak budou bouřky přecházet v déšť, ten může být hlavně v Čechách vydatnější. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rozšířili výstrahu i na severozápad Čech. Varování platí pro toto území od nedělních 10:00, pro zbytek ČR je v platnosti od sobotního poledne, a to do pondělních brzkých hodin.

Bouřky mohou během soboty zasáhnout zejména jihovýchodní polovinu České republiky, podle aktuální výstrahy se vyhnou západu a severu Čech a části Středočeského kraje a Praze.

K TÉMATU: Extrémní vedra ohrožují olympijské hry. Některá města je nebudou moct pořádat

Již ráno se silné bouřky objevily například v Moravskoslezském kraji na Opavsku, v okolí města Vítkov podle informací ČHMÚ napršelo za hodinu kolem 50 milimetrů. „Bouřková činnost bude během noci přechodně slábnout. Silné bouřky se opět obnoví během neděle 18. srpna, mohou se objevit kdekoliv na našem území,“ uvedli experti z ČHMÚ.

V aktualizované výstraze pro neděli rozšířili odborníci možnost výskytu silných bouřek na celé území, původně se varování vymykalo severozápadní oblasti Čech.

Do sobotních 18:00 je v platnosti i varování před nebezpečím požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varují meteorologové a radí nerozdělávat oheň v přírodě, a to zejména v lesích.

Silné bouřky jsou podle meteorologů většinou lokální záležitostí a svými projevy zasáhnou jen omezenou oblast v krátkém čase. „Výstraha pouze ukazuje, kde je největší potenciál a nejpříhodnější podmínky, že se takové bouřky mohou vyskytnout,“ podotkli.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podle nich to tedy neznamená, že tam, kde je v platnosti výstraha, se jev vyskytne všude a po celou dobu jejího trvání. Doporučují sledovat vývoj a postup bouřek na výstupu z meteorologických radarů v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na webových stránkách ústavu.

V platnosti je v sobotu také výstraha před vysokými teplotami v části Moravy, mohou tam vystoupat místy nad 31 stupňů. Varování před nebezpečím vzniku požárů pro jižní Moravu ukončí očekávaný déšť večer.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Tagy: